en bild

Fem tips till dig med kompetensbehov

Vi delar med oss av fem viktiga tips för dig som behöver rekrytera - oavsett om du rekryterar internt eller tar hjälp av rekryterings- och konsultföretag.

Konjunkturinstitutet flaggar för samma sak i flera av sina senaste prognoser: Sveriges personalchefer är oroade för personalbrist. Det pågår således en dragkamp om de bästa kandidaterna när allt färre söker jobb.

Vad som är viktigt att förstå är att spelreglerna på arbetsmarknaden idag sätts av kandidaterna. Även på The Placel ser vi förstås en stor skillnad i kandidatflödet idag jämfört med för bara två år sedan. Men vi är övertygade om att stora delar av utmaningarna med att tillsätta vakanta tjänster kan undvikas – med hjälp av smarta verktyg och processer.

Här delar vi därför med oss av fem viktiga tips till dig som behöver rekrytera! Dessa tips är värdefulla oavsett om ni sköter er rekrytering internt eller tar hjälp av rekryteringsföretag likt oss.

1.     Fånga kompetensen

När du har träffat en kandidat som du tycker är bra och kompetent – vänta inte och ”känn efter” för länge. Kandidaten är ofta i flera processer samtidigt och väljer bort företag som inte visar tillräckligt stort intresse. Eller så hinner kandidaten få ett jobberbjudande från ett annat företag. Visst är det så att företags behov och processer ser olika ut, och ibland måste en rekrytering få ta tid. Men var då tydlig med det gentemot den sökande redan från början.

Att våga vara snabb i besluten är ofta en utmaning, men då finns det anledning att överväga om det är ett lättare beslut att först ta in medarbetaren på en hyra under prövotiden, och låta oss kompetensföretag hantera personalfrågorna.

2.    Var transparent

Ett jobb har ofta både sina för- och nackdelar, något som kandidater också är medvetna om. I sin iver att locka till sig kandidater säljer många arbetsgivare in jobb på ett sätt som inte alltid överensstämmer med den verkliga rollen. Försköna inte jobbet, utan var transparanta med såväl brister som förmåner. Det skapar en bättre och mer långsiktig relation med kandidaten som förhoppningsvis ska stanna länge.

3.    Se kompetensen

Företag som inte tar till sig all kompetens därute halkar efter när det råder kompetensbrist på arbetsmarknaden. Många välutbildade personer i Sverige har jobb som inte matchar deras kompetensnivå och det finns en tudelning av arbetsmarknaden som måste brytas.

Fundera en gång extra på om flytande svenska verkligen är ett krav och hur ni ska uppnå en jämställd rekrytering. Kanske räcker flytande engelska mer än väl för arbetet – och som dessutom utvecklar övriga medarbetare. Öppna även upp för seniora och erfarna personer som hamnat utanför arbetsmarknaden 

4.    Jobba aktivt med kravprofilen

Fastna inte i gamla hjulspår och rekrytera samma personligheter och kompetenser som redan finns i teamet, eller som är identiska med de personer som ska ersättas.

Gå istället igenom kravprofilen noga och fundera på vad som verkligen är viktigt. Kopiera inte en gammal tjänstebeskrivning eller kravprofil utan tänk efter ett extra varv. Vilket beteende och kompetenser vill ni ha in? Vilka drivkrafter? Det kanske räcker med att tre av sex av kraven i kravprofilen uppfylls om ni får in rätt person som får bygga upp resten av sin kompetens på plats?

5.    Lär känna dina medarbetare

Alla är inte intresserade av att klättra på den berömda karriärstegen. Många vill specialisera sig eller bredda sig genom att involvera sig i olika typer av projekt. Andra trivs som bäst när det är god stämning eller när det inte är ständig förändring.

Att fånga in individernas intressen och att jobba med talent management och employer branding, gör det lättare att möta deras förväntningar vilket leder till att de trivs och stannar. Ta er reda på vad kandidater, talanger och medarbetare vill utveckla sig inom och vad de är intresserade av.