en bild

De tre största utmaningarna med att hålla en arbetsintervju - Och hur du tacklar dem!

Ingen intervju är den andra lik, och att genomföra en lyckad anställningsintervju är lättare sagt än gjort. Oavsett hur strukturerad och förberedd du är, kan det uppstå oväntade situationer och utmaningar längst vägen. I denna artikel ger vi dig lösningarna på tre stora utmaningar med att hålla en intervju.

Ibland blir intervjuer inte riktigt som planerat. Det kan vara svårt att avgöra om det är rätt person för jobbet du har framför dig – enbart baserat på enstaka intervjutillfällen. Vi ville veta vad rekryterande chefer egentligen tycker är den största utmaningen med att hålla en intervju, och ställde därför frågan till vårt nätverk.

Nedan listar vi de tre största utmaningarna under en intervjusituation - och tipsar om hur du tacklar dessa som ett proffs!

1. Att fånga in kandidaternas kompetenser och drivkrafter

Näst intill hälften av undersökningens deltagare var rörande överens! Den tuffaste utmaningen, enligt dem, är att lyckas fånga in kandidaternas kompetenser och drivkrafter under anställningsintervjun. Att lyckas med kompetensbaserad värdering av kandidaten är en av rekryteringsprocessens viktigaste funktioner – men definitivt inte en enkel match. Allt för ofta tar magkänslan över, och vi riktar blickarna åt de kandidater vi tycker om baserat på personliga preferenser. Men kandidater vi personligen klickar med behöver inte nödvändigtvis vara de bäst lämpade för tjänsten.

Genom att fånga in kandidatens kompetenser och drivkrafter i ett tidigt stadie undviker du en utdragen rekryteringsprocess och kostsam felrekrytering. Vad kan vi då ställa för frågor för att se till att rätt person hamnar på rätt plats? Vi har förstås svaren!


Lösning: Ställ kompetensbaserade intervjufrågor!

Med kompetensbaserad intervjuteknik ökar möjligheterna för en lyckad matchningsprocess. Med kompetensbaserade intervjufrågor kommer det bli lättare att förstå om kandidaten har de kompetenser som tjänsten efterfrågar.

För att ställa rätt intervjufrågor krävs en tydlig och aktuell kravprofil för tjänsten. Du kan sedan använda kravprofilen som referensram när du förbereder frågor inför intervjun.

Det finns tonvis med kompetenser som behöver definieras i kravprofilen. Exempel på dessa är strukturerad, driven, strategisk, ihärdig, affärsmässig, övertygande och kreativ. Fundera också på vilka beteenden som är kopplade till respektive kompetens. Har du exempelvis värderat strategisk i kravprofilen, behöver du ställa frågor som fångar in kandidatens strategiska sida.


Exempel på kompetensbaserade intervjufrågor som visar om kandidaten tänker strategiskt:

  • På vilket sätt tänker du strategiskt? På ditt eget arbete, eller på organisationen som helhet?
  • Har ditt strategiska tänkande genererat konkreta förslag som omsatts i praktiken?


Vill du ha fler konkreta exempel?

Vilken tur! Vi har nämligen tagit fram en kostnadsfri guide om hur du använder kompetensbaserad intervjuteknik för att lyckas med rekryteringen.

 Här kan du läsa artikeln och ladda ned vårt white paper!


2. Att ta reda på om kandidaten kommer passa in i gruppen

En tredjedel av deltagarna anser att denna utmaning är bland de svåraste under en intervju. Hur en person kommer passa in i det befintliga teamet är en värdering där många faktorer spelar in. Det kan handla om kandidatens personlighet, arbetsplatsens kultur samt egenskaper som kan komplettera gruppen.

Ett intervjutillfälle kan vara en stressad situation för båda parter, men främst är personen framför dig under press – intervjun handlar trots allt om kandidaten. När personen i fråga befinner sig i en obekväm situation kan det vara svårt att få ett grepp om kandidatens personlighet.

Ett vanligt och, enligt oss, omodernt sätt att värdera kandidatens egenskaper är att fråga om tre styrkor och tre svagheter. För helt ärligt – hur trötta är vi inte på dem egentligen? Förmodligen har kandidaten redan förberett svar på dessa frågor och förmodligen kommer de gå hand i hand med platsannonsens beskrivning. Med andra ord kommer det att säga väldigt lite om kandidatens verkliga egenskaper. Vad kan du då göra för att ta reda på om kandidaten kommer passa in i gruppen?

Lösning: Situationsbaserade frågor och personlighetstester

Olika rollen passar olika typer av personligheter, och till vissa specifika uppdrag kommer vissa särskilda egenskaper vara mer eller mindre relevanta. Det är viktigt att utgå från kravprofilen – innehåller tjänsten exempelvis mycket samarbeten? Kanske till och med personalansvar? Det är då viktigt att personen kan samspela med människor.

För att fånga in viktiga egenskaper som passar kravprofilen kan du använda dig av situationsbaserade intervjufrågor. Dessa frågor utgår från verkliga scenarion och händelser, och kandidaten får möjlighet att beskriva hur hen hade agerat i diverse situationer. Situationsbaserade intervjufrågor kan även bidra till bättre dialoger och en mer avslappnad kandidat. Det är enklare att sätta sig in i ett verkligt scenario och det kan då vara enklare att uttrycka sig.  

 

Exempel på situationsbaserade intervjufrågor

  • Vill du ge exempel på ett svårt problem du har haft på en arbetsplats? Hur löste du problemet?
  • En medarbetare beter sig olämpligt under arbetstid, hur agerar du då?

 

En annan lösning, som vi alltid rekommenderar, är anpassade personlighetstester och/eller färdighetstester. Det kan vara ett bra sätt att få en grundläggande uppfattning om hur kandidaten är och agerar i olika sammanhang. Personlighetstester i kombination med din personliga uppfattning av kandidaten kan i sin tur ge en bra bild av vem kandidaten är och hur hen kommer passa in i gruppen.

Det kan även vara värt att överväga en extern analys av hela arbetsgruppen. På så sätt kan du med professionell hjälp kartlägga teamets kompetenser och personligheter som en helhet. Det finns många positiva effekter av att låta en extern part analysera arbetsplatsen, kravprofilen och kandidaten. Att ha objektiva ögon som kan se över kompetensbehovet i organisationen kan hjälpa er hitta rätt person till rätt plats.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa till med olika tester eller andra delar i processen? Kul! Läs mer här!

 

Tips från rekryteringskonsult Charlotte Ekenstam

”När man söker kandidater som ska passa in i gruppen tänker man ofta att personen i fråga ska ha egenskaper som matchar det befintliga teamet - i stället för att leta efter egenskaper som kompletterar teamet. Ett till tips kan vara att tänka ett år framåt i stället för att tänka på nuläget. Att tänka på hur du vill att företagskulturen ska vara om ett år, i stället för att tänka på kulturen i dagsläget. Då är det enklare att se vad det är för egenskaper och kompetenser som kan förhöja gruppen.”

 

3. Att inte ställa ledande frågor

Att inte ställa ledade frågor hamnar på plats nummer tre av svåra utmaningar under en intervju. Trots att de flesta vet att man bör undvika dessa frågor är de vanligt förekommande under intervjusammanhang.

En ledande intervjufråga är en fråga som är formulerad där själva svaret antyds i frågan. Ett exempel på detta kan vara ”Tycker du att en stor, dynamisk organisation är en spännande arbetsplats? Eller är det något som inte alls passar dig?” Ja, vad har kandidaten för val att svara på frågan här egentligen?  Ledande frågor tenderar att försämra kvalitén och validiteten i kandidatens svar. Du har i efterhand kanske fått exakt de svaren du var ute efter, men hur genuina var de?

Lösning: Vänd ledande frågor till öppna frågor!

Försök att omformulera alla ledande frågor till öppna frågor. Trots att svaret på frågan för dig känns självklart, kan det vara ett bra tillfälle för kandidaten att få uttrycka sig fritt. Kanske kommer hen att säga något som överraskar dig?

Öppna frågor gör också konversationen mer givande, och kandidaten kan få briljera med sina svar utan hjälp från dig som intervjuar. På så sätt blir båda parter nöjda.

Exempel på hur du vänder ledande frågor till öppna frågor:

Ledande frågaHåller du dig lugn under stressiga perioder på jobbet?

Öppen fråga Hur hanterar du stressiga perioder på jobbet?

Ledande fråga
Blir du motiverad av en arbetsplats med högt i tak och varierande arbetsuppgifter?

Öppen fråga Vad motiverar dig på en arbetsplats?

Anställningsintervju

Är jag ett fulländat intervjuproffs nu?

Du är definitivt på god väg! Som sagt; ingen intervju är den andra lik, och det kan vara svårt att förbereda sig inför alla tänkbara scenarion och utmaningar. Att genomföra lyckade anställningsintervjuer är tidskrävande, och inte lika enkelt som många tror.

De utmaningarna vi har gått igenom i denna artikel är långt ifrån alla som kan uppstå under en intervju. Som tur är finns det tips, riktlinjer, och rådgivning till hands när du behöver det, och som banar väg för framtida lyckade rekryteringsprocesser.

Lycka till med intervjuerna!

 

Lästips: Frågorna varje arbetsgivare bör ställa under anställnings­intervjun

 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig i dina rekryteringsprocesser?

Eller behöver du komplettera din process med kunskapstester, referenstagning eller expertråd? tveka inte att höra av dig till oss. Vi rekryterar både direkt till kund samt erbjuder konsultuppdrag i olika former.

Läs mer om vad vi kan göra för ditt företag