en bild

Så ger du negativ återkoppling till en kandidat

Hur tackar du på bästa sätt nej till en kandidat? Vi ger våra bästa tips för en bra kandidatupplevelse även om beskedet är negativt.

Något som kan kännas jobbigt i rekryteringsprocessen är att ge återkoppling till en kandidat om beskedet är negativt. I många fall har kandidaten lagt ner mycket tid och energi i sin ansökan och hoppas nu på att få jobbet. Har det personliga brevet eller intervjun varit riktigt bra kan det dessutom kännas extra svårt att meddela att kandidaten inte gick hela vägen i urvalet. Här kommer några handfasta tips som förenklar detta!

Tips för negativ återkoppling till kandidaten

När det kommer till negativ återkoppling är det viktigt att leverera på ett så vänligt och förstående sätt som möjligt. Kolla av med dig själv, hur hade du reagerat om du fått återkopplingen? Försök också vara så tydlig och rak i din kommunikation som möjligt. Tassa inte runt ämnet utan leverera beskedet med vänlig tydlighet och skippa klyschor. Se också till att återkopplingen inte dröjer för länge med respekt för den sökande.

Strunta inte i att tacka nej till kandidaten!

Att tycka att det är jobbigt att tacka nej till kandidat är ingen ursäkt för att inte göra det. Som arbetsgivare är det viktigt att kunna kommunicera både positiva och negativa besked och för att bibehålla varumärkets goda rykte. Då det ligger stor förberedelse bakom varje ansökan är det både respektfullt och viktigt att meddela till de sökande hur urvalet gått. Med ovanstående tips kan återkopplingen bli garanterat enklare och alla parter gynnas.

Placera Personal blir The Place

Efter 30 år som Placera Personal tar vi ett kliv från bemanningsbranschen och blir The Place - Where happy work happens!