3 tips för dig som ska rekrytera en ekonom

2020-09-09

Ska du rekrytera en ekonom, controller eller ekonomichef? Att hitta rätt ekonom till tjänsten kan vara svårt och kompetenta kandidater finns ofta med i flera processer. Här kommer tre tips till dig som ska rekrytera en ekonom.

Här följer våra tre tips när du ska rekrytera en ekonom:

 

1. Utmana den gamla kravprofilen

Till exempel: Det är lätt att stirra sig blind på systemkrav vid rekrytering av en ekonom. Och det är förståeligt att vilja ha en medarbetare som kan just ditt ekonomisystem. Men en systemvan ekonom kommer kunna lära sig även ditt affärssystem, även om det inte redan ligger på meritlistan. Tänk efter vilka krav som är absolut nödvändiga och vad kandidaten kan lära sig på jobbet. Så gå inte miste om vassa ekonomer med rätt drivkrafter för att allt för stort fokus läggs på praktiska saker som systemkrav. Och tänk gärna till kring vilken kompetens eller personlighet ni kommer att behöva inför framtida projekt.

2. Tänk långsiktigt

Gör en onboarding och introduktionsplan och gör därefter en utvecklingsplan. Konkretisera hur den nya medarbetaren kan bidra till sin egen och ekonomiavdelningens utveckling. Alla vill inte utvecklas uppåt i organisationen men många uppskattar en varierad tillvaro för att trivas på lång sikt på en arbetsplats.

Och en annan sak, ta tillvara kompetensen som du erbjuds. Att vara det somliga kallar ”överkvalificerad” är något positivt! Var bara öppen med vad rollen innebär. Oftast har ju personen själv valt att ansöka till tjänsten så bättre då att kandidaten själv får berätta varför man valt att söka även om man har ytterligare kunskaper på sin lyra. Du har då genast fått en back-up vid sjukdom och ledigheter och en person som kan bidra på flera sätt- så grattis till dig!

3. Testa!

Glöm inte de mjuka värdena. Fundera över vilken typ av person som passar just ditt företag och kultur, och vilken personlighet du söker som kan komplettera ditt team. Kanske är det viktigare att personen bidrar till en god stämning i teamet än att hen är expert på Qlikview? Test som fokuserar på individens värderingar och motivation på arbetsplatsen tycker vi är en bra metod för att säkerställa att du rekryterare rätt person till rätt plats.

För att få grepp om kandidaternas kompetensnivå är kompetensbaserad intervjuteknik bra men det finns också smarta tester att tillgå för just ekonomer som ger dig stöd för att till exempel se om en kandidat är bokslutssjälvständig, en fena på Excel eller har den analytiska förmågan på rätt nivå.

 

Ta hjälp av The Place vid rekrytering av ekonomer

The Place har rekryterat inom ekonomi i över 30 års tid. Om du fortfarande känner att det är svårt att veta vad du ska prioritera för kompetenser, eller vad du ska fråga efter i intervjuerna så hjälper vi gärna till. Det gör vi oavsett om du vill rekrytera själv eller om du vill att vi sköter delar av, eller hela rekryteringsprocessen.

Läs mer om att rekrytera en ekonom via The Place.

Din guide till en kompetensbaserad kravprofil.