Att rekrytera vikarier – detta ska du tänka på

2018-06-10

Vikarier är en särskild kategori när det kommer till rekrytering. I den här artikeln kommer vi lista några primära saker du ska tänka på när du rekryterar just vikarier.

Den första saken gällande rekrytering av vikarier handlar om hur du ska tänka gällande frågan vikariat lön. En vikarie är på många sätt att betrakta som en konsult, så snåla inte med pengarna. Personen har begränsad anställningstrygghet vilket du bör kompensera för.

Hur länge får du ha en person anställd som vikarie?

Enligt vikariat regler kan du inte ha en person vikarieanställd hur länge som helst. Det innebär att efter två år kommer du antingen behöva anställa personen på heltid, eller låta honom eller henne gå vidare i sitt arbetsliv. Beroende på var du är verksam är det här ett större eller mindre problem, det kan till exempel vara svårare att lyckas behålla en vikarie Stockholm i två år eftersom konkurrensen om arbetskraften är hård.

Semester och uppsägningstid vid vikariat

Det finns en del att tänka på när det gäller vikarier, bland annat gällande vikariat uppsägningstid. Det går nämligen inte att avsluta en vikarieanställning i förtid. Varken för arbetstagaren eller för arbetsgivaren, vilket kan vara nyttigt att veta. Gällande reglerna för vikariat semester så gäller principen att om arbetstagaren anställs mindre än tre månader ska semesteranställning betalas på lönen. Annars utgår semesterledighet som för vilken anställd som helst.

.