Hitta rätt kompetens för framtidens Supply Chain!

2022-03-14

Ska du rekrytera nya talanger inom inköp, order, logistik eller andra produktionsnära funktioner? Supply Chain är ett brett område och ibland kan det vara svårt att veta vilka kompetenser och egenskaper man ska letar efter hos sin framtida medarbetare.

Framtidens Supply Chain står inför nya och spännande utmaningar. Ökat fokus på hållbar utveckling i kombination med innovativ och grön teknik ställer högre krav på hållbara produktionsled. För att hänga med i den digitala utvecklingen inom Supply Chain är det därför viktigt att se över vilka tekniska kompetenser som kommer behövas i framtiden. 

Maria är rekryteringskonsult på The Place och specialist på inom Supply Chain Management. Med tydliga visioner om vad man bör prioritera för kompetenser och erfarenheter inom inköp, order och logistik hjälper hon företag att hitta kandidater som kan ta verksamheten till nya nivåer. 

Här kommer 5 tips från Maria för dig som ska rekrytera nya medarbetare inom logistik, inköp och Supply Chain!


1. Utmana gamla tankesätt

Idag ligger stort fokus på digitalisering och innovativa idéer, och vem vet vart framtidens tekniska framsteg kommer att ta oss under de kommande åren? När du ska rekrytera nya medarbetare inom Supply Chain behöver ni därför försöka tänka utanför boxen och se förbi de klassiska arbetsuppgifterna. 

– Vågar utmana gamla tankesätt, lyft blicken och se vad för kompetenser som företaget behöver i framtiden.


2. Prioritera de viktigaste kompetenserna

Supplychain är ett brett område som innefattar många olika typer av roller. Söker du efter en medarbetare med förståelse för hela leveranskedjan? En Excel-expert eller en person med gedigen erfarenhet av SAP?  

– Tänk noga igenom de viktigaste arbetsuppgifterna, och prioritera de kompetenser och egenskaper som krävs av din nya medarbetare för att lyckas och trivas i rollen. Var tydlig i din kravspecifikation och dela gärna upp vad som är krav och vad som är meriterande.


3. Matcha kandidatens intresse med företagets område

Olika branscher har olika definitioner på vad exakt en orderadministratör eller inköpare ska göra. För att hitta en kandidat som vill utvecklas internt är det viktigt att hens intresse och ambitioner stämmer överens med företagets område. Vilken bransch ni är verksamma inom kommer spela en stor roll för vem ni vill ha i rollen, och vice versa.  


4. Agera snabbt

Under pandemin har många kandidater hållit hårt om sina anställningar och i mindre grad sökt sig till nya utmaningar. Nu när företag vill börja anställa nya medarbetare eller anlita flera konsulter har det bidragit till att många måste tävla om de bästa kandidaterna. Om du hittar en vass profil som passar för rollen finns det ingen anledning att dra ut på processen i onödan, förmodligen har din toppkandidat flera erbjudanden på bordet. 

– Att hitta specifika kompetenser eller kunskaper är en utmaning idag, vilket sätter större press på effektiva processer. Attraktiva kandidater försvinner fort, och du behöver agera snabbt! 


5. Ta hjälp av experter

Räcker inte tiden till? Om kompetensbehovet är akut finns det en risk att man stressar igenom kravprofilsarbetet, vilket alltför ofta leder till kostsamma felrekryteringar. I stället för att göra en slarvig behovsanalys är det bättre att ta hjälp av externa specialister som har koll på kandidatmarknaden inom Supply Chain och som kan ge dig råd för hur du lyckas fånga in rätt kompetens.  


Tips på viktiga kompetenser inom framtidens Supply Chain

  • Datadriven – Förmågan att kunna omvandla en stor mängd data till insikter, och därigenom kunna ta mer datadrivna beslut.
  • Problemlösning – Kunna ta välgrundade beslut utifrån oväntade förändringar eller nya förhållningssätt i produktionskedjan.  
  • Teknisk kunskap – Omvandla teknisk kunskap till praktiska tillämpningar i olika led och processer.  
  • Strategisk – Kunna lyfta blicken och ha ett öppet sinne för tekniska framsteg oavsett kund- logistik- eller leverantörssidan.  
  • Innovativ – Utveckla och förbättra affärsprocesser genom att vara öppensinnad och våga testa nya idéer och lösningar.  Rekrytera med The Place!

Hitta rätt kompetens inom Supply Chain

Söker du nya medarbetare inom logistik, inköp eller Supply Chain? Då har du hittat rätt. Det är nämligen ett av våra specialistområden. Läs mer om hur vi jobbar för att hitta rätt person till rätt plats