Efter Corona: Rekrytera för framtiden

2021-03-03

Pandemin råder ännu, och läget kommer att vara osäkert ett tag framöver. Är din arbetsplats beredd för den oklara framtiden? Hur kan du planera nu för hur din arbetsplats ska se ut efter Corona? Läs våra tips om hur du kan bygga en flexibel arbetsplats för att hänga med i svängarna!

Mycket har förändrats efter att vi blivit drabbade av Corona. Hela Sverige, och världen, stannade upp och börjar nu ta sina stapplande steg för att försöka komma igång igen, även om pandemin fortfarande råder förstås.

Så hur ska man tänka? Hur ska man rekrytera för att kunna hantera både toppar och dalar? Hur ska man rekrytera för framtiden – efter Corona? Efter 30 år i rekryteringsbranschen så har vi varit med om både hög och lågkonjunkturer (men lyckligtvis inga pandemier), och här är våra bästa råd:

Den flexibla arbetsplatsen

Vi tror att den flexibla arbetsplatsen är den som kommer ha som lättast att anpassa sig efter pandemin och andra utmaningar som kan komma ens väg. Att ha en mix av konsulter och anställda ger dig en arbetsplats som snabbt går att anpassa till förändring. Kom ihåg att med rätt verktyg kan även konsulter bidra på distans, så nu kan du fånga in de bästa kandidaterna med de svårhittade kompetenserna på andra orter än där ni har kontor.

Att den mest attraktiva arbetsplatsen, där man har möjlighet att jobba hemifrån, ha flexibla arbetstider och fokus på arbetsglädje lockar de bästa kandidaterna är ingen nyhet. Läs mer om hur du kan locka de bästa talangerna här.

Bemanningsbranschen som vi känner till den – snart borta.

Nya tjänster som sätter kandidaten i fokus gör entré. Spännande tycker vi, och vill gärna nämna vår samarbetspartner JobAgent som ett intressant och innovativt exempel. Där kommer rekryteraren få ”ansöka” hos kandidaten istället för tvärtom. Let’s gig är ett annat exempel som skapar möjlighet för dig att nå universitetsstudenter i hela landet. Se till att arbeta med rekryteringspartners som hjälper er med omvärldsbevakning och att komma i kontakt med nya innovativa lösningar i en bransch som är i förändring!

Utmana leverantörer.

Nu kan ni ta tillfället i akt och fundera över leverantörerna ni har idag, och hur ni kan utmana dessa för att kunna passa er i nuläget. Tänk över vad som kommer att fungera över tid. Vilka priser är rätt just nu? Har ni en affärsplan på 3 år, var ska ni vara då? Vilka ska ni anställa som kan hänga med på den resan? Skaffa er en rekryteringspartner som kan ge rådgivning och finnas med er länge – då får ni ut mest av samarbetet.

Vill du veta mer?

Vi delar gärna med oss av våra tankar på hur arbetsmarknaden efter Corona kommer se ut och hur företag som hänger med i förändringarna blir morgondagens vinnare i kampen om de bästa medarbetarna! Kontakta oss nedan så kan vi ge er rådgivning.