Elisabet Holmene: ”Arbetsplatsen är en bärande del i en människas liv”

2023-06-19

Hon har flera gånger blivit utsedd till en av rekryterings- och bemanningsbranschens främsta ledare och nu firar hon tio år på The Place, varav fem som VD. I denna intervju får vi lära känna Elisabet Holmene och hennes syn på såväl ledarskap som företagskultur och hur livet präglat hennes ledarstil.

”Elisabet Holmene står för ett närvarande och nära ledarskap, där varje medarbetares prestation uppmärksammas och där medarbetarnas utveckling och välmående prioriteras samtidigt som tydliga nyckeltal styr mot uppsatta resultatmål.” 

Så löd delar av finalistmotiveringen när Elisabet tidigare i år nominerades som ”Årets Ledare” i rekryterings- och bemanningsbranschen. Tre år i rad har hon utsetts till en av de främsta inom sin bransch.
– Det känns ju så klart jättebra, jag känner mig jätteglad för det. Jag har ju ett genuint engagemang för mitt jobb och att då få kvittot på att någon tycker att det är bra. Det värmer i hjärtat. Hon fortsätter:
– Men det är ju förstås retsamt att jag blivit finalist tre år i rad utan att vinna titeln, säger hon och skrattar.

Nomineringar och fina resultat från interna medarbetarundersökningar är ett tydligt kvitto på att Elisabet är en både uppskattad och framgångsrik ledare. Samtidigt har även The Place fått en rad utmärkelser och uppmärksammanden under Elisabets år som VD. Två gånger har företaget nominerats i kategorin Årets Rekryteringsföretag och år 2021 utsågs The Place rekryteringskonsult Klara Eidhagen till Årets Rekryterare.

Favoritminne: När Placera Personal blev The Place

Nu firar alltså Elisabet tio år på The Place och fem år som VD. Men trots de fina utmärkelserna så är det en annan höjdpunkt som sticker ut lite extra. Hennes absoluta favoritminne är nämligen varumärkesresan och positioneringsarbetet som gjordes när Placera Personal efter 25 år blev The Place.
– När jag tog över som VD så kände jag att det fanns så mycket kompetens inom väggarna som vi inte lyckades nå ut med. Efter så många år i branschen behövde vi vässa vår kommunikation, vårt erbjudande och vårt utseende, säger Elisabet och fortsätter:
– Med lanseringen av The Place och vår nya position som Worklife Partner lyckades vi äntligen ta stora kliv mot vad vi så länge velat bli: den plats som företag och individer återkommer till för att växa och stärka sin affär och karriär. Vi ska vara en självklar och långsiktig partner för rekrytering, HR-frågor och kompetensförsörjning.

Tiden som VD har inte bara varit en dans på rosor, och det har varit fem händelserika år: vid sidan av en varumärkesförflyttning har omvärlden påverkats av en långdragen pandemi, ett förfärligt krig och en påtryckande inflation. Pandemin kom också endast tre månader efter att The Place hade lanserats och det som skulle bli startskottet för fler personliga möten och fysiska event. Målet blev snabbt att inte tappa fart.
– När vi gick in i pandemin fattade jag ett beslut tidigt, och det var att vi skulle gasa oss igenom. Jag gjorde som jag brukar i tuffa tider: Jag satte ena foten framför den andra. Jag fortsatte gå och vägrade att stå still, säger Elisabet och fortsätter:
– Vi ställde om snabbt och vi slutade aldrig vår framåtrörelse. Fokus blev på det operativa arbetet och utvecklingen fortsatte med små och smarta investeringar. Jag är så tacksam för allas målfokuserade arbete under pandemin, det resulterade i att vi lämnade pandemin med alla interna jobb kvar, bra fart och ett starkare varumärke.

Elisabet Holmene firar 10 år på The Place, varav 5 som VD.
Elisabet Holmene firar 10 år på The Place, varav 5 som VD.

Tillväxt genom välmående medarbetare

2022 blev ett starkt tillväxtår för The Place med fina resultat och många nya kunder och konsulter, och med sitt resilienta ledarskap har Elisabet drivit företaget framåt. Själv beskriver hon sin ledarstil som inkluderande, kommunikativ och handlingskraftig:
– Jag vill att alla ska känna sig inkluderade och informerade om hur det går för företaget. Som exempel tror jag att en inbjudan att få vara med och bidra i förändringsarbete inte bara är utvecklande för den enskilda individen, utan också en framgångsfaktor när man jobbar med innovation och utveckling, säger hon och fortsätter:
– Sen skulle jag nog beskriva mig som en handlingskraftig ledare med en förmåga att få saker att hända. Jag är inte direkt någon snackpåse.

Under intervjun återkommer Elisabet ofta till vikten av att bygga en hälsosam och godhjärtad företagskultur. En kultur som hon menar bör värna om såväl individen och teamet – som resultaten:
– Jag anser att en bra arbetsgivare och chef ska stötta medarbetare genom livets såväl ljusa stunder som de svåra. Det kan handla om att ta hand om en sjuk förälder eller att få ihop familjepusslet. Men jag tror också att det är viktigt att kombinera de mjuka värdena med de affärsmässiga. Vi människor mår bra av ett sammanhang och att få bidra. The Place ska vara en arbetsplats där det är mjukt och hjälpsamt men också affärsdrivande och transparent, säger hon.

Elisabet berättar att hon själv gått igenom svåra tider i livet som format henne, och där vikten av att ha en stabil omgivning varit avgörande:
– Livet är inte alltid lätt. Jag gick igenom min värsta livskris när min yngsta dotter var två år och blev allvarligt sjuk i cancer. Tack och lov fick vi ett lyckligt slut, min dotter är idag en sprudlande 25-åring, berättar Elisabet och fortsätter:
– Det har förstås påverkat mig som både medmänniska och företagsledare. Arbetsplatsen är en så bärande del i en människas liv. Där har man en meningsfull uppgift, och det mår vi människor bra av att ha. Om man går igenom svåra perioder är det så viktigt att ha en arbetsplats som kan stötta det. En sådan plats vill jag att The Place ska vara, säger hon.

Låt medarbetarna flyga

Utvecklingspotentialen, företagskulturen och ett gott samarbete med ägarna till The Place är en stor anledning till att Elisabet stannat på The Place i 10 år.
– Jag är här på grund av ett inkluderande och stöttande ledarskap som såg mig och lät mig testa mina vingar. Det är den ledaren jag också vill vara för mina medarbetare, säger Elisabet och avslutar:
– Låt människor flyga så kommer de uträtta underverk.