Lida Stukan om myterna kring konsultyrket

2022-05-25

Utanförskap, dålig lön, otryggt – myterna kring att jobba som konsult är många. Men för Lida Stukan har det varit helt tvärtom. Nu vill hon modernisera sättet vi ser på konsultyrket, och uppmuntrar fler att våga testa!

Ibland måste man våga för att vinna. Så är det i alla fall enligt vår grymma konsult Lida Stukan.

Lida har nu jobbat som konsult i snart tre år på Siemens som digital marknadsspecialist inom digital industri och smart infrastruktur. Det var dock inte riktigt där Lida tänkte att hon skulle hamna. Ibland blir det ju inte riktigt som man planerat, och tur är väl det!

För Lida kändes konsultyrket först som en stor och osäker omställning, men idag känner sig Lida tryggare än någonsin på sitt uppdrag och vill nu uppmuntra fler att ta steget och axla konsultrollen.

Jag hade sökt olika tjänster och förväntade mig inte att Siemens skulle bli min perfekta match. Det var som att The Place visste något som jag själv saknade kännedom om, att det var detta som skulle bli helt rätt för mig. Jag hade aldrig kunnat upptäcka det på egen hand – anställningsprocessen hos mitt uppdragsföretag och The Place gav mig nya insikter om mig själv som jag tidigare inte varit medveten om! Och till slut blev det verkligen mitt i prick.

Att börja jobba som konsult för första gången kan såklart kännas nervöst men nu vill Lida spränga myten om konsultyrket som något otryggt – och menar att konsultrollen är precis tvärtom: någon av de tryggaste anställningsformer man kan ha med rätt rekryteringsföretag.

– Jag är en grubblare, och till er som är som mig och tvivlar på om konsultrollen passar er vill jag säga: se dig omkring, och var inte rädd för att byta till ett konsultjobb! Du kommer att bli positivt överraskad. Samhället måste modernisera sin syn på konsultyrket. Förut var det ju till och med svårare att få lån på grund av att man var konsult. Vi måste hänga med i utvecklingen och se konsultyrket för vad det är: en trygg anställningsform där du kan få stöd från ett helt företag i ryggen.

En annan myt som finns om konsultrollen är att det är svårare att komma in i ett team eller gemenskap för att man är konsult i stället för direktanställd. Detta kan man lugnt påstå inte stämmer för Lida.

– Jag förstår att man är orolig för det om man inte har varit konsult förut, och att man är osäker men jag har däremot aldrig någonsin känt mig utanför. Något av det roligaste med mitt arbete är mina kloka och trevliga kollegor som jag är så tacksam över. Det var helt naturligt redan från första dagen på Siemens, att oavsett kontrakt, mottagas som vilken kollega som helst och så ska det förstås vara.

Något som bidrar till tryggheten som Lida känner som konsult är att hon har en hel del stöttning, både från sin konsultchef och sin uppdragschef.

– Jag har två fantastiska chefer som stöttar mig. Utöver min chef på mitt uppdrag så har jag min konsultchef Annelie Nistad som jag kan vända mig till för rådgivning och ett slags mentorskap. Hur lyxigt är inte det?

Lida Stukan vill även pusha för rådgivningen som ett rekryteringsföretag kan ge en.

– Den största utmaningen i min roll och inom min bransch är utvecklingen, det gäller ju att hålla sig a jour – det kan innebära hårt arbete samtidigt som utmaningarna är det som bidrar till den perfekta stimulansen. Jag vet att jag alltid kan vända mig till The Place för att få råd och tips om hur jag kan hantera eventuella prövningar. Slutligen måste det få sägas att lönen är marknadsmässig och motsvarar mina förväntningar, vilket såklart är en trivsam fördel (och inte nödvändigtvis en självklarhet!).

Vi blir förstås rörda och framför allt stolta av att få höra Lidas varma ord om The Place och konsultchefen Annelie, och hoppas att Lida kan få er som är osäkra på konsultyrket att ”våga och vinna”!