Tre tips när du ska rekrytera en ekonom

2019-11-18

Ska du rekrytera en ekonom, controller eller ekonomichef? Vår rekryteringskonsult Klara Eidhagen har sammanställt sina tre bästa tips för när du ska rekrytera inom ekonomi.

Att hitta rätt ekonom till tjänsten kan vara svårt. Kompetenta kandidater går åt snabbt i ekonomi-djungeln och det är lätt att bli förvirrad av de olika systemkrav som finns där ute. Därför har vår rekryteringsexpert Klara Eidhagen tagit fram sina tre bästa tips till dig som ska rekrytera en kompetent ekonom. Du kan ta del av dem genom att kika på filmen eller läs artikeln nedan!

1. Tänk snabbt

Ekonomer är en bristvara, och om du tycker att en kandidat verkar kompetent och bra, då finns det andra företag som också gör det. Givetvis är det viktigt att beslutet om att anställa någon är genomtänkt, men en för långsam anställningsprocess kan leda till att ett annat företag hinner snappa åt sig just din vassa ekonomikandidat. Så när du ska rekrytera en ekonom: Se till att vara kvick på att ta beslut, och håll även kontakten med de kandidater ni är intresserade av genom processen. Då ökar chansen att just ditt företag får er drömkandidat! 

2. Sänk kraven

Det är lätt att stirra sig blind på systemkrav vid rekrytering av en ekonom. Och det är förståeligt att vilja ha en medarbetare som kan just ditt ekonomisystem. Men en systemvan ekonom kommer kunna lära sig även ditt affärssystem, även om det inte redan ligger på meritlistan. Tänk efter vilka krav som är absolut nödvändiga och vad kandidaten kan lära sig på jobbet. Gå inte miste om vassa ekonomer i din rekrytering, för att allt för stort fokus läggs på vilka systemkrav personen ska kunna. 

3. Glöm inte de mjuka värdena

När man ska rekrytera inom ekonomi är det vanligt att man riktar in sig för mycket på de hårda värdena: Vilka program kan dem? Kan de excel? Hur många års erfarenhet har de inom redovisning?

Men glöm inte de mjuka värdena. Fundera över vilken typ av person som passar just ditt företag och kultur, och vilken personlighet du söker som kan komplettera ditt team. Kanske är det viktigare att personen bidrar till en god stämning i lunchrummet än att den är expert på Qlikview? 

Ta hjälp av The Place vid rekrytering av ekonomer

The Place har rekryterat inom ekonomi i över 30 års tid. Om du fortfarande känner att det är svårt att veta vad du ska prioritera för kompetenser, eller vad du ska fråga efter i intervjuerna så hjälper vi gärna till. Det gör vi oavsett om du vill rekrytera själv eller om du vill att vi sköter delar av, eller hela rekryteringsprocessen.

Läs mer om att rekrytera en ekonom via The Place.