Två av tre kandidater får ett annat jobb än de sökt

2018-01-11

Vid användning av rätt och smarta rekryteringsverktyg blir en kandidat erbjuden ett jobb trots att de fått ett nej i en tidigare process. Hos Placera Personal blir två av tre kandidater erbjudna jobb i nya processer.

En effektiv matchningsprocess slutar inte med ett nej-tack. I en rådande högkonjunktur är det viktigt att tillvarata talanger och se till att de hittar ett annat jobb om de inte får jobbet de sökt.

– Statistiken från våra processer i SmartMatch visar att de kandidater som kommit på andra, tredje och fjärde plats i ett uppdrag nästan alltid erbjuds andra liknande uppdrag, berättar Pär Ola Wiberg, vice vd på Placera Personal.

Detta är möjligt tack vare ett dynamiskt synsätt på processerna samt avancerade kandidatdatabaser som förenklar matchning av kandidater och företag. Ett sådant system är Zerolime som tillhör det innovativa företaget med samma namn och är ett modernt rekryteringsverktyg.

Mats Wernheim är vd på Zerolime och har jobbat i rekryteringsbranschen i 28 år. Enligt honom är det dock ovanligt att företag tillvaratar kandidater som varit aktuella i tidigare processer.

– Jag vågar påstå att det är ett till närmast obefintligt sätt för företag att arbeta på idag. Generellt vill jag hävda att det endast är ungefär tre procent av alla jobbsökande som blir erbjudna ett annat jobb än de sökt, säger han och tillägger:

– Vårt system är unikt eftersom våra kunder har en betydligt högre konvertering. En av våra kunder, som också är en av de större aktörerna inom rekryterings- och bemanningsbranschen, återanvänder cirka 45 % av sina kandidater.

Statistiken hos Placera Personal är än mer positiv meddelar Pär Ola Wiberg:

– Hos oss får två av tre kandidater som gått vidare i en process förslag på annat jobb. Vårt mål är att alla som lägger tid och engagemang på att söka jobb också ska få ett, säger han.