10 tips för att hitta den perfekta konsulten för ditt företag

2023-03-30

Att anlita en konsult kan vara en avgörande faktor för att ta verksamheten till nästa nivå. En konsult kan tillföra erfarenhet, kunskap och en unik syn på utmaningar som ditt företag möter. Men att hitta rätt konsult är inte alltid helt enkelt. I den här artikeln ger vi 10 tips för att hitta den perfekta konsulten för ditt företag.


1. Definiera dina behov och krav

Det första steget i att hitta den perfekta konsulten för ditt företag är att definiera dina behov och krav. Det är viktigt att du vet vilka färdigheter och erfarenheter som krävs för att din konsult ska kunna utföra uppgiften effektivt.

Inför sökandet efter den perfekta konsulten är det därför viktigt att du skriver en ordentlig kravprofil. Med en välskriven kravprofil blir det enklare för dig att se vilka kompetenser din konsult behöver för företagets kortsiktiga och långsiktiga behov.

Vill du ha tips för hur du skriver en kompetensbaserad kravprofil? Tur att vi då har en fullständig guide med tips inför ditt kravprofilsarbete. Här kan du ladda hem den!


2. Gör en noggrann search

När du har definierat dina behov och krav med en ordentlig kravprofil är det dags att börja leta efter rätt kandidater och potentiella konsulter. Det finns olika sätt att göra det på, till exempel genom att använda sociala medier som LinkedIn eller ta hjälp av ett konsultföretag med ett befintligt nätverk av konsulter.

Genom att göra en grundlig search kan du hitta potentiella konsulter som har erfarenhet och kunskap inom det område du behöver hjälp med. Du kan också få en bättre förståelse för marknadspriserna och vilka förväntningar du kan ha på en konsult.


3. Tänk utanför boxen

Många företag har en bestämd bild av vilken typ av kompetenser de behöver för att lösa sina utmaningar. Men ibland kan en annan typ av expertis eller erfarenhet faktiskt vara mer värdefull för att hitta en lösning på problemet. Genom att vara öppen för andra kompetenser kan du hitta en konsult som har en unik kombination av erfarenhet och expertis, och som kan hjälpa dig att lösa dina problem på ett sätt du inte hade tänkt på innan.

Att tänka utanför boxen kan öppna upp möjligheter för att hitta den perfekta konsulten för ditt företag. Genom att vara öppen för nya kompetenser kan du hitta konsulter som kan hjälpa ditt företag att växa och utvecklas på nya sätt.


4. Se till att konsulten har relevant erfarenhet

När du har hittat potentiella kandidater för ditt konsultuppdrag är det viktigt att stämma av att de har erfarenhet inom det område som du behöver hjälp med.

Om du söker en senior konsult som snabbt behöver sätta i gång med uppgiften är det viktigt att hen har dokumenterad erfarenhet av att arbeta med liknande projekt. En konsult med relevant erfarenhet kommer att ha bättre förutsättningar att förstå dina behov och krav och kunna leverera de resultat som du förväntar dig inom en bestämd tidsram.

Är det en mer junior roll du vill tillsätta med en konsult är erfarenheten inte lika relevant. Då är konsultens engagemang och drivkraft minst lika viktigt.


5. Personlighet och kommunikationsförmåga

Det är viktigt att konsulten inte bara har rätt erfarenhet och expertis, utan också att de är lätt att samarbeta med och kan kommunicera effektivt med dig och ditt team.

Fråga konsulten om deras kommunikationsstil och hur de normalt sett kommunicerar med sina kunder och kollegor. Be dem också beskriva sin personlighet och hur de trivs med att arbeta i team. Att bedöma konsultens personlighet och kommunikationsstil kan hjälpa dig att bedöma om de är rätt person för att passa in i din organisation och leverera de resultat som du behöver.

Att ställa rätt frågor under intervjun är inte enkelt. Här kan du läsa mer om kompetensbaserad intervjuteknik och hämta hem ett white paper med intervjufrågor som fångar upp kandidatens kompetens och personlighet på rätt sätt.


6. Stäm av tillgänglighet

Det är viktigt att du tar hänsyn till konsultens tillgänglighet när du väljer en konsult. Det är viktigt att konsulten har tillräckligt med tid och resurser för att kunna arbeta med ditt projekt på ett effektivt sätt.

Be konsulten att beskriva sin tillgänglighet och hur de planerar att hantera eventuella hinder eller förseningar. Detta kommer att hjälpa dig att bedöma om konsulten är tillgänglig och kan leverera de resultat som du förväntar dig.


7. Be om referenser

Innan du anställer en konsult är det viktigt att du begär referenser från tidigare kunder eller arbetsgivare. Referenser ger dig möjlighet att bedöma konsultens erfarenhet från en oberoende källa. Detta kommer att ge dig en bättre förståelse för konsultens arbetsmetoder och vilken typ av resultat du kan förvänta dig.

Vill du ha tips på passande referensfrågor att ställa till konsultens referens? Vi har ett helt frågebibliotek med kompetensbaserade referensfrågor som du enkelt kan hämta hem här.


8. Se över ditt erbjudande

Att se över ditt erbjudande är en viktig del av att hitta rätt konsult. Genom att erbjuda flexibilitet och konkurrenskraftiga förmåner kan du locka de bästa konsulterna och behålla dem under längre tid.

En konsult kommer att bedöma flera faktorer när de överväger att arbeta med ditt företag, inklusive det arbete som behöver utföras, lön, arbetstider och andra förmåner. För att locka de bästa konsulterna behöver du ha ett erbjudande som sticker ut från konkurrenterna.

Litet extratips: Ett av de mest effektiva sätten att förbättra ditt erbjudande är att erbjuda flexibilitet. Konsulter uppskattar ofta flexibilitet i form av arbetstider, arbetsmiljö och möjligheten att arbeta på distans. Genom att erbjuda dessa förmåner kan du locka till dig de bästa talangerna och behålla dem under en längre tid.


9. Agera snabbt

Dina kandidater i processen har ofta flera erbjudanden på bordet. När du väl har hittat en konsult som passar dina behov och krav är det därför viktigt att agera snabbt.

Detta inkluderar att sätta upp en snabb rekryteringsprocess och att hålla en hög grad av kommunikation med konsulten. Ju snabbare du kan ta beslut om att anställa en konsult, desto större chans har du att säkra deras tjänster.

För att agera snabbt kan det vara till hjälp att sätta upp en tydlig tidsram för rekryteringsprocessen. Detta kan inkludera en tidsplan för intervjuer, en deadline för att ta beslut och en plan för att kommunicera med konsulten om nästa steg. Genom att ha en strukturerad och effektiv rekryteringsprocess kan du ta beslut snabbt och undvika att tappa potentiella kandidater till konkurrenter.

Och hur kan man säkerställa en effektiv rekryteringsprocess? Jo, genom en ordentlig kravprofil såklart! Här kan du hämta hem en guide för hur du skriver kompetensbaserade kravprofiler.


10. Ta hjälp av specialister

Att hitta rätt konsult kan vara en tidskrävande och utmanande uppgift. Genom att ta hjälp av ett rekryteringsföretag som specialiserar sig på att hitta kvalificerade konsulter, kan du spara tid och säkerställa att du hittar en konsult som passar dina behov och krav.

Letar du efter ett rekryteringsföretag som kan hjälpa dig att hitta konsulter eller kandidater? Då har du kommit rätt. Både konsult- och rekryteringsaffären är lite av vår grej faktiskt.

Vi har lång erfarenhet och kompetens inom att matcha företag med kvalificerade och duktiga konsulter. Vi är redo att hjälpa dig att ta ditt företag till nästa nivå genom att hitta den perfekta konsulten för dig. Kontakta oss idag för mer information och hjälp!