Så skriver du en kompetensbaserad kravprofil

2022-06-16

Kravprofilen är en av de absolut viktigaste delarna i en rekrytering då det är utifrån den du lägger grunden för hela processen – från start till slut. I denna artikel har vi sammanfattat värdefulla tips inför ditt kravprofilsarbete. Vi bjuder även på en kravprofilsguide samt en grundlig kravprofilsmall som kan komma väl till hands när du ska rekrytera nya medarbetare.

Är det dags att rekrytera?

När du ska rekrytera nya medarbetare så vill du såklart ha rätt person, och gärna direkt. Med bra underlag skapar du de bästa förutsättningarna för att hitta din nya stjärna. Men en träffsäker rekrytering börjar inte vid intervjuerna eller ens vid jobbannonsen: den börjar med kravprofilen!

Hämta hem din kravprofilsguide!

Kompetensbaserad kravprofil

Kravprofilen beskriver vilka kompetenser, kunskaper och egenskaper din tilltänkta nya medarbetare bör ha för att trivas och lyckas i rollen. 

Syftet med en kompetensbaserad kravprofil är att fånga in kandidatens kompetenser på ett träffsäkert och fördomsfritt sätt. Med hjälp av en kompetensbaserad kravprofil säkerställs att du får ut rätt information under rekryteringens olika moment, och anställer en ny medarbetare på relevanta grunder.

Du använder kravprofilen när du;

 • Skriver jobbannons
 • Tar fram kompetensbaserade intervjufrågor
 • Gör urval av kandidater 
 • Utför personlighetstester 
 • Tar fram en mall för referenstagning
 • Fattar ditt rekryteringsbeslut
Din guide till en kompetensbaserad kravprofil.

4 fördelar med en kompetensbaserad kravprofil:

 1. Snabbare rekryteringsprocess
  Med kravprofilen som underlag kommer alla delmoment i rekryteringen gå smidigare och snabbare
 2. Kostnadseffektivt
  Du sparar både värdefull tid och pengar med en effektiv rekryteringsprocess.
 3. Bättre ansökningar till din tjänst
  En genomarbetat och tydlig kravprofil resulterar i flera och mer passande jobbsökare för tjänsten.
 4. Rätt person på rätt plats
  Du kommer med större träffsäkerhet hitta en person som är rätt för ditt behov och för företaget.

Viktigt att tänka på innan du skriver en kravprofil

Det är viktigt med en genomtänkt och kompetensbaserad kravprofil. Med en välarbetad kravprofil undviker du en omständig och utdragen rekryteringsprocess. Den lilla extratiden du lägger ned på kravprofilsarbetet kommer du garanterat tjäna in i slutändan, vi lovar! 

Det finns en del förberedande moment i kravprofilsarbetet som är viktiga att tänka igenom innan du skriver en kravprofil. För du vill väl få in en medarbetare som trivs på företaget och presterar i rollen över tid, eller hur? 

Här nedan har vi sammanfattat värdefulla tips för dig som är på jakt efter en ny kollega. Ladda ned vår Kravprofilsguide för en mer komplett rådgivning inför ditt kravprofilsarbete!

Analysera företagets behov och önskemål

Innan du sätter i gång med kravprofilen är det viktigt att du analyserar de verksamhetsbehov, krav och önskemål som är relevanta för din lediga tjänst.

Definiera företagskulturen

Genom att utvärdera och sätta ord på er företagskultur blir det enklare att veta vilka egenskaper du bör leta efter i din framtida kollega, och du kommer med större sannorlikhet hitta en person som passar in och kommer att trivas på företaget under en längre tid!

Undvik omedvetna diskrimineringar

I regel är du som arbetsgivare fri att anställa vem du vill, men enligt diskrimineringslagen har arbetssökande en del rättigheter under en rekrytering. För att undvika diskriminering är det därför viktigt att du, och alla bedömare i processen, har diskrimineringslagen i åtanke när ni tar fram en kravprofil.

Konkretisera arbetsbeskrivningen

Om du har möjlighet, undvik att slå ihop flera roller och ansvarsområden i en och samma tjänst. Om arbetsbeskrivningen är spretig och luddig blir det svårare för kandidaten att förstå sina primära ansvarsområden. För att ge kandidaten mer klarhet om vad som förväntas av hen i rollen bör du ha en tydlig arbetsbeskrivning.

Skilj på krav och meriter

Se upp för att blanda ihop nödvändiga krav med önskvärda meriter i kravprofilen. Detta misstag tenderar att göra kravlistan väldigt lång, vilket skrämmer bort bra kandidater som tror att de inte är kvalificerade för jobbet. Det är därför viktigt att tänka igenom var gränserna går för skallkrav, önskvärd kunskap och meriterande erfarenhet i kravprofilen.

Lägg fokus på personliga egenskaper

Trots att en kandidat har rätt erfarenhet, utbildning och kunskaper behöver det inte nödvändigtvis vara rätt person för ditt företag. För att kandidaten ska prestera och trivas behöver hens personliga egenskaper stämma överens med vad som fungerar för rollen. Därför bör du lägga stort, om inte störst, fokus på de personliga egenskaperna.

Ladda ned vår kravprofilsguide för en lyckad rekrytering!

Ladda ned vår digitala Kravprofilsguide och ta del av våra bästa tips och råd inför kravprofilsarbetet! Vi bjuder även på en kravprofilsmall som du enkelt kan använda dig av när du söker efter nya medarbetare. 

Innehåll:

 • Kompetensbaserad kravprofil – Definitioner, tips och ideér
 • Förberedande moment i kravprofilsarbetet
 • Kravprofilens olika delar – Vad de bör innehålla och några tips på vägen
 • KravprofilsmallTa fram kravprofil med The Place ✍️

The Place är specialister på rekrytering: från kravprofil till anställning. Vi jobbar kompetensbaserat i varje steg och med oss som partner känns det enkelt och tryggt med rekrytering. Testa vår kravprofil här nedan så återkommer vi till dig med förslag på hur vi tar det vidare.


Digitala referenstagningar

Vad innebär en digital referenstagning och vad är fördelarna med att ta referenser digitalt?

Så skriver du en kravprofil

Kravprofilen lägger grunden för hela rekryteringsprocessen, och därför är det viktigt att det blir gjort på rätt sätt.

Välj rätt rekryterare

Att välja rätt rekryterare kan vara avgörande för att hitta den perfekta kandidaten. Men hur ska du tänka?