Viktigt att tänka på när du väljer rekryterare

2023-03-28

Att välja rätt rekryterare kan vara avgörande för att hitta den perfekta kandidaten för din organisation. Men det finns många faktorer att tänka på när du väljer en rekryterare som passar dina behov och budget. Nedan följer några av de viktigaste faktorerna att överväga.

Ska du rekrytera medarbetare och står i valet och kvalet av olika rekryterare? Här har vi samlat elva tips till dig som ska välja rekryterare!


1. Erfarenhet

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en rekryterare är deras erfarenhet. Du vill ha en rekryterare som har erfarenhet av att arbeta med liknande roller och branscher som ditt företag och avdelning. De bör ha en djup förståelse för de färdigheter och egenskaper som krävs för att lyckas i din organisation. En bra rekryterare kan också stötta upp som HR-stöd.


2. Rekommendationer

Att söka rekommendationer från andra företag som har använt samma rekryterare kan vara ett bra sätt att få en känsla av deras arbete. Du kan också be om referenser från tidigare kunder och kontakta dem för att höra om deras erfarenhet av att arbeta med rekryteraren.

Nyfiken på lite referenser från oss? Här är våra case och referenser!


3. Specialistområden

En del rekryterare specialiserar sig på vissa områden eller branscher, såsom teknik, finans eller hälsovård. Att välja en rekryterare som har erfarenhet och expertis inom ditt specifika område kan vara till stor hjälp när det gäller att hitta rätt kandidater. På The Place är våra rekryterare till exempel nischade inom våra olika kompetensområden: Ekonomi, Kommunikation, Supply Chain, Kundservice, HR & Lön, IT & Teknik och Back Office.


4. Kostnad

Kostnaden för en rekryterare kan variera beroende på deras erfarenhet, specialisering och tjänster. Det är viktigt att ha en klar förståelse för kostnaderna innan du väljer en rekryterare. Vissa rekryterare tar ut en fast avgift för tjänsterna, medan andra tar ut en procentandel av kandidatens lön. Se till att du förstår hur deras avgifter fungerar innan du går vidare.


5. Tillgänglighet

Att välja en rekryterare som är tillgänglig och lyhörd kan göra hela processen smidigare. Du vill ha en rekryterare som är engagerad och villig att lyssna på dina behov och förväntningar. Fråga hur snabbt de kan leverera kandidater och om de har tillräckligt med tid att ägna åt ditt företag. En bra rekryterare kan också rådgiva dig gällande huruvida det passar bäst att rekrytera en medarbetarehyra en konsult eller en hybridvariant: Hyra först och anställa sedan.

Tips: Om du vill få en indikatio/hitta-medarbetare/olika-anstallningsformer/hyra-sen-anstalla-has/n på om vi anser att du bör hyra en konsult, direktrekrytera eller välja en kombination, gör då vårt populära rekryteringsquiz! 


6. Kommunikation

En annan viktig faktor att tänka på är rekryterarens kommunikationsstil. Du vill ha en rekryterare som är lätt att kommunicera med och som ger dig regelbunden feedback och uppdateringar om kandidaterna. Det är också viktigt att de kan kommunicera effektivt med kandidaterna och skapa en positiv upplevelse för dem.


7. Teknisk kompetens

När du väljer en rekryterare är det viktigt att ta hänsyn till deras tekniska kompetens och förmåga att använda digitala verktyg för att nå och bedöma kandidater. Rekryterare som använder sig av AI-baserade verktyg och algoritmer kan ofta effektivisera och optimera rekryteringsprocessen för att hitta den bästa matchen.


8. Etik och integritet

Det är också viktigt att välja en rekryterare som har hög etik och integritet, och som agerar professionellt i alla lägen. De bör respektera kandidaternas integritet och se till att deras personliga information behandlas på ett säkert sätt. Dessutom bör de inte skapa falska förhoppningar för kandidater som inte matchar din organisations behov.


9. Diversitet och inkludering

En rekryterare som har en stark förståelse för diversitet och inkludering kan hjälpa till att bredda din organisations perspektiv och öka mångfalden på arbetsplatsen. De kan hjälpa dig att identifiera kandidater med olika bakgrunder och erfarenheter som kan bidra till att bygga en mer inkluderande arbetsplats.


10. Garantier

Innan du väljer en rekryterare, se till att förstå deras garantier och vad som händer om en kandidat inte fungerar ut. Vissa rekryterare kan erbjuda ersättning eller en ny kandidat om den ursprungliga inte fungerar ut.


11. Erfarenhet av rekrytering inom olika nivåer

Det är också viktigt att välja en rekryterare som har erfarenhet av att rekrytera inom olika nivåer, från juniora till ledande befattningar. De bör ha erfarenhet av att identifiera, attrahera och bedöma kandidater på alla nivåer av organisationen.


Summering:

Att välja rätt rekryterare kan göra hela skillnaden när det gäller att hitta den bästa kandidaten för din organisation. Genom att överväga faktorer som erfarenhet, rekommendationer, specialistområden, kostnad, tillgänglighet, kommunikation, rykte, teknisk kompetens, etik och integritet, diversitet och inkludering, garantier och erfarenhet av rekrytering inom olika nivåer, kan du hitta den bästa rekryteraren för dina behov och budget.


Vi hittar din nya kollega!

Kul att du är på jakt efter den bästa rekryteraren. Vi vill passa på att berätta att vi har blivit utsedda till ett av Sveriges bästa rekryteringsföretag 2022 och 2020. Du har med andra ord hittat rätt rätt: både konsult- och rekryteringsaffären är lite av vår grej helt enkelt. Men som Sveriges enda Worklife Partner gör vi saker lite annorlunda. HITTA TALANGER | HITTA MEDARBETARE | SÖK PERSONAL

Hitta kompetensen

Söker du medarbetare inom administration,
marknad eller ekonomi? Berätta vilken
kompetens du söker, så hjälper vi dig att komma vidare i processen. Snabbt och enkelt.WHERE HAPPY WORK HAPPENS

The Place

Vi tror på glädje som nyckeln till företagstillväxt.
På the Place erbjuder vi de mest attraktiva
kompetensnätverken där empatiskt ledarskap,
glädje och livsbalans står i fokus.


Worklife News @ The Place

Prenumerera på rekryteringstips!