Så håller du anställningsintervju för chefsposition

2018-07-20

Här går vi igenom viktiga saker att tänka på vid rekrytering för chefsposition. Hör gärna av dig till oss om du vill ha hjälp med rekryteringen eller har andra frågor.

Att rekrytera chefer är ett kapitel för sig. Det är en helt annan utmaning än att rekrytera till en annan position och du behöver i många fall förbereda dig lite extra inför det. Planera bra anställningsintervju chef frågor som relaterar både till jobbet och till den sökandes personliga egenskaper. Det är trots allt inte vem som helst som lämpar sig som chef, utan du kommer behöva sålla fram den bästa.

Vad ska du fråga om?

Vad är det du vill ha ut av en bra chef? Det är ämnet som måste styra när du planerar för att ställa frågor vid chefsrekrytering. Vad har du för kravprofil chef för den du vill anställa? Vill du ha en person som är fullt ut dedikerad till jobbet, eller någon som strävar efter att kombinera en chefsposition med ett liv vid sidan om? Vill du ha en specialist eller en generalist?

Inkludera personalen

Det är ofta bra att inkludera de som kommer att vara underlydande en nyanställd chef i rekryteringsprocessen. De har sannolikt den bästa inputen när du ska förbereda chefsrekrytering frågor. Vad har de för förväntningar på sin nya chef? Vad värdesätter de och hur vill de att den personen ska vara? Detta bygger dock på att du redan idag har en välfungerande organisation som bara behöver nytt blod, och inte en total omorganisation.

Läs också Att tänka på vid chefsrekrytering.

Behöver du hjälp med rekryteringsprocessen? Tveka inte på att höra av dig till oss!