Hur många arbetsdagar jobbar man på ett år?

2023-04-04

Att veta hur många dagar man jobbar på ett år kan vara viktigt av flera skäl. Det kan hjälpa dig att planera din semester, beräkna din lön samt hjälpa dig förstå hur mycket tid du spenderar på ditt arbete. I den här artikeln kommer vi att titta på hur många dagar man jobbar på ett år, vad som påverkar antalet arbetsdagar och hur du kan beräkna din arbetstid.

Antalet arbetsdagar på ett år varierar mellan olika branscher och yrken. I Sverige är det vanligt att arbeta 5 dagar i veckan med 25 betalda semesterdagar per år. En vanlig heltidsvecka består av 40 timmar, och en arbetsdag är vanligtvis 8 timmar.

Det betyder att vi i Sverige arbetar 235 dagar per år (5 dagar per vecka x 52 veckor minus 25 semesterdagar). 

Detta är en genomsnittlig uppskattning på hur många arbetsdagar vi jobbar per år. Det finns en del faktorer som påverkar antalet arbetsdagar och som gör att du kanske jobbar fler eller färre arbetsdagar på ett år än genomsnittet.

Till exempel kan vissa yrken kräva längre arbetsdagar eller fler arbetsdagar per vecka. Dessutom kan det finnas andra typer av ledighet utöver betald semester, som exempelvis sjukdagar eller föräldraledighet, som påverkar dina arbetsdagar under året. En annan faktor som påverkar antalet arbetsdagar är helgdagar. Helgdagar kan innebära att det totala antalet arbetsdagar minskar under ett år.

Hur många arbetsdagar du jobbar under ett år påverkas alltså av vilket yrke du har, ditt arbetsavtal, hur många helgdagar det är under året, vart du bor och hur din frånvaro ser ut.


Beräkna din arbetstid

För att räkna ut din arbetstid kan du använda följande formel: Antal timmar per vecka x (gånger) Antal veckor per år – (minus) Antal betalda semesterdagar x (gånger) timmar per arbetsdag. 

Om du arbetar heltid i Sverige skulle formeln se ut så här: 40 timmar per vecka x 52 veckor – 25 betalda semesterdagar x 8 timmar per arbetsdag = 1880 arbetstimmar per år.

Observera att denna formel inte tar hänsyn till heldagar (röda dagar). Om du vill ha en mer exakt uträkning på dina arbetsdagar och dina arbetstimmar kan du räkna bort de röda dagarna som du har under året. 


Hur många helgdagar är det på ett år?

En helgdag, eller en röd dag, är vanligtvis en arbetsfri dag som firas av hela landet och som infaller varje år på bestämda datum. I Sverige har vi 12 nationella helgdagar per år som räknas som röda dagar. Dessa helgdagar är:

  1. Nyårsdagen (1 januari)
  2. Trettondedag jul (6 januari)
  3. Långfredagen (fredagen före påsk)
  4. Påskdagen (mellan den 22 mars och 25 april)
  5. Annandag påsk (dagen efter påskdagen)
  6. Arbetsmarknadsdagen (1 maj)
  7. Kristihimmelsfärdsdag (40 dagar efter påskdagen)
  8. Sveriges nationaldag (6 juni)
  9. Midsommardagen (lördagen mellan 20 och 26 juni)
  10. Alla helgons dag (lördagen mellan 31 oktober och 6 november)
  11. Juldagen (25 december)
  12. Annandag jul (26 december)

Många som jobbar vanliga kontorstider är även lediga på midsommarafton, men det är upp till din arbetsgivare och ditt kollektivavtal.


Vad innebär dagen före röd dag?

Dagen före en röd dag är det är vanligt att man slutar lite tidigare eller får en halv dag ledigt. Det är vanligt att exempelvis att jobba halvdag på skärtorsdagen (dagen före långfredagen) och på midsommarafton (dagen före midsommardagen).

Men att få gå tidigare dagen innan en röd dag är ingen rätt enligt arbetstidslagen. I Sverige har vi som tradition att ge medarbetare lite extra ledigt runt helgerna, och det är anledningen till att många är ledig en halv dag innan röd dag. Detta har sin grund i den svenska arbetsmarknadens kollektivavtal, där klämdagar ofta avtalas mellan arbetsgivare och fackföreningar.

I stället för att erbjuda sina medarbetare lediga halvdagar, slår många arbetsgivare ihop två halvdagar för att personalen ska få ledigt en hel dag. Exempelvis att alla på arbetsplatsen jobbar som vanligt på midsommarafton, för att få en hel dag ledig på skärtorsdagen.


Vad innebär en klämdag?

Om en helgdag exempelvis infaller på en torsdag, kan arbetsgivaren bestämma att medarbetarna ska ha ledigt på fredagen också, vilket ger en extra ledig dag mellan helgen och helgdagen. Detta är en klämdag.

Klämdagar är inte officiella helgdagar, men de kan ibland ingå i kollektivavtalet och är ofta avtalade mellan arbetsgivare och fackföreningar. Detta ger anställda möjlighet att planera sin semester och ledighet bättre och göra längre resor eller planera större evenemang.


Är du osäker på vad som gäller för din arbetsplats?

Olika anställningskontrakt och kollektivavtal kan ha olika bestämmelser om ledighet så som semester, röda dagar och klämdagar.

Om du är osäker på vad som gäller på din arbetsplats är det alltid bra att fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund. Att ta reda på hur mycket semester du har och hur ledigheten ser ut kring helgdagar kan hjälpa dig att planera din arbetstid och din ledighet bättre.


Hur ser det ut i andra länder?

I andra länder kan antalet arbetsdagar vara fler eller färre än i Sverige. I USA till exempel är det vanligt att arbeta 5 dagar i veckan, med 2 veckors betald semester per år för heltidsanställda. Detta ger totalt 250 arbetsdagar per år (5 dagar per vecka x 50 veckor minus 10 semesterdagar).

Antalet röda dagar, eller nationella helgdagar, varierar också mellan olika länder. Här är några exempel på länder med många röda dagar:

  • Indien: Indien har flest röda dagar i världen, med cirka 21 officiella helgdagar per år. Helgdagarna i Indien varierar mellan delstaterna och kan inkludera religiösa, kulturella och nationella evenemang.
  • Thailand: Thailand har cirka 19 officiella helgdagar per år, inklusive buddhistiska högtider, nationella dagar och kungafödelsedagar.
  • Kina: Kina har 17 officiella helgdagar per år, inklusive kinesiskt nyår, Qingming-festivalen och nationaldagen.
  • Japan: Japan har 16 officiella helgdagar per år, inklusive nyårsdagen, den nationella stiftelsedagen och den gröna dagen.
  • Ryssland: Ryssland har 15 officiella helgdagar per år, inklusive nyårsdagen, den internationella kvinnodagen och segerdagen.

Antalet röda dagar kan variera mellan olika regioner och samhällen i varje land. Det kan även finnas ytterligare helgdagar som firas inom specifika regionen eller kulturer.


Hur många semesterdagar har man i andra länder?

Beroende på vart du bor i världen kommer dina semesterdagar att variera. I vissa länder har anställda rätt till en betydligt större mängd semesterdagar än i andra.

Här är länderna med mest antal semesterdagar i världen:

  • Österrike: 38 betalda semesterdagar per år
  • Tyskland: 30 betalda semesterdagar per år
  • Danmark: 28 betalda semesterdagar per år

Och här är länder med minst antal semesterdagar i världen:

  • Mexiko: 6 betalda semesterdagar per år
  • USA: 10 betalda semesterdagar per år
  • Japan: 10 betalda semesterdagar per år

Precis som i Sverige kan antalet semesterdagar variera mellan olika branscher, yrken och anställningsvillkor. Dessutom kan det finnas andra faktorer som påverkar anställdas rätt till semester, som nationella helgdagar och föräldraledighet.


HITTA TALANGER | HITTA MEDARBETARE | SÖK PERSONAL

Hitta kompetensen

Söker du medarbetare inom administration,
marknad eller ekonomi? Berätta vilken
kompetens du söker, så hjälper vi dig att komma vidare i processen. Snabbt och enkelt.



WHERE HAPPY WORK HAPPENS

The Place

Vi tror på glädje som nyckeln till företagstillväxt.
På the Place erbjuder vi de mest attraktiva
kompetensnätverken där empatiskt ledarskap,
glädje och livsbalans står i fokus.