Vi välkomnar vår nya talang Petra, HR Recruitment Specialist på The Place!

2022-01-20

Ny och ny, Petra har faktiskt jobbat på The Place som researcher under slutet av sin studietid. Men med en examen i ryggen går hon nu in i den nya rollen som rekryteringskonsult hos oss, och det är vi väldigt glada för!

Petra är utbildad inom HR och kommer jobba som vår rekryteringsspecialist inom HR och lön. Hon är sedan länge ett proffs på att hitta och locka de bästa talangerna, och nu får hon möjlighet att ta sin kompetens till nästa nivå.

Nu undrar ni såklart hur Petra ser på sin nya roll som rekryteringsspecialist, och vad kan hon berätta för oss om arbetsmarknaden inom HR!

Först och främst vill vi ju självklart höra, vad var den största anledningen till att du valde att stanna kvar hos oss efter din examen?

– Jag valde att stanna kvar av flera anledningar, men den främsta anledningen är teamet och den härliga stämningen oss emellan. Jag uppskattar verkligen vårt starka samarbete, och att allas kompetenser tas tillvara på. Varenda en av mina kollegor är drivna och engagerade och jag kände snabbt att The Place var något jag ville vara en del av.

Vad är det viktigaste du tar med dig från din utbildning?

– HR är en otroligt viktig funktion som ska ge medarbetarna de rätta förutsättningarna för att leverera och växa. Här behöver man se till så att administrationen kring medarbetarna fungerar, men även jobba strategiskt med frågor kring välbefinnande och kompetensutveckling, för att driva tillväxt.

– Det viktigaste jag tar med mig är vikten av att skapa en kultur där man vill stanna. Här finns det en hel del områden att jobba med. Inte minst nu när digitaliseringen ställer nya krav, är det viktigt att skapa tillit och fånga upp individers förändrade attityder. För att skapa en kultur där man vill stanna bör man även motivera medarbetare och skapa tid för reflektion samt spåra effekter av olika initiativ för att kunna jämföra och driva framåt.

Kan du beskriva hur en typisk dag ser ut för dig på The Place?

– Det är väldigt varierande! De flesta dagar är jag i kontakt med kandidater som sökt tjänster hos oss eller som jag själv headhuntat. Sen har jag självklart även kontakt med kunder och lägger ner mycket tid på att läsa på om våra kunder för att underlätta arbetet med att hitta de bästa kandidaterna.

Vad är det roligaste med att jobba i rekryteringsbranschen?

– Det roligaste är just det att ingen dag är den andra lik. Jag älskar tempot och tycker om att kunna se tydliga resultat av mitt arbete. Sedan är jag genuint intresserad av att ta reda på vilka kandidaterna är bakom sina CV:n, och i sin tur ge dem den bästa möjliga upplevelsen – från första kontakt till att vi hittar det perfekta jobbet för dem.

När det kommer till att hitta rätt kompetenser, vad är den största utmaningen på arbetsmarknaden idag?

– Vi märker tydligt att det för tillfället är kandidaternas marknad. Kandidater sitter idag, inte bara på ett anställningserbjudande, utan flera på samma gång. Därför är det extra viktigt i mitt och mina kollegors arbete som rekryteringskonsulter att vi gör bra matchningar mellan kandidat och arbetsgivare.

– För att göra detta lägger vi stor vikt vid all information vi kan få kring rollen, förutsättningar och arbetsgivaren. Samma gäller för våra kandidater. Vi lägger stor vikt vid att förstå dem som personer; vad de gjort och varför, vad vill de göra, vad de uppskattar hos en arbetsgivare, vad som motiverar dem osv. Desto mer vi vet desto bättre kan vi matcha – och desto troligare blir det att kandidaterna väljer att tacka ja!

Vad är de mest attraktiva egenskaperna inom HR idag?

– Det beror förstås på vilken typ av HR-roll det är. Generellt skulle jag säga att omställningsbara, flexibla och öppensinnade personer med driv och ett nyanserat tänk är mycket attraktiva inom HR idag. Sen tycker jag att det är ett extra plus om man även har ett affärstänk och är duktig på att sätta sig in i affärssystem.

Ditt bästa tips till företag som ska rekrytera talanger inom HR?

– Jag har tre tips:

  1. Lägg tid på att tänka igenom vad ni har för behov och på att skapa en kravprofil. Det är lätt att kopiera kravspecifikationen från tidigare personen ni anställde, men är behovet detsamma idag? – Bolla gärna med oss!
  2. Lägg inte för mycket vikt vid specifika kvalifikationer, som att man exempelvis ska ha jobbat i ett specifikt system – En bra kandidat lär sig snabbt!
  3. Var snabba (och ärliga) med er återkoppling efter att vi presenterat kandidater för er – i denna bransch går det fort!

Vem är Petra utanför jobbet?

– Generellt skulle jag beskriva mig som väldigt social och positiv! Jag tycker om att umgås med vänner och familj, och tackar varken nej till en runda på stan eller en tur i skogen. En glad person som gärna upplever och testar nytt, kort och gott.