”Rekrytering är som ett pussel”

2021-06-01

Klara Eidhagen är en tävlingsinriktad tonårsmamma som alltid äter turkisk peppar efter middagen. Hon är också innehavare av titeln Årets Rekryterare 2020, en titel hon kammade på rekryteringsbranschens stora gala Recruitment Awards. Så vad säger Sveriges bästa rekryterare om yrket, vilka råd vill hon ge till företag som ska rekrytera och vad tror hon om branschens framtid?

Under sina elva år som rekryterare har Klara Eidhagen jobbat samtliga på The Place. Idag har hon en delad roll som rekryteringskonsult och affärsansvarig vilket innebär ett kundansvar från att fånga in ett behov till att tillsätta rollen, något hon själv tror är ett framgångskoncept på flera av hennes kunder. Kanske är detta också nyckeln till att hon i torsdags utsågs till Årets Rekryterare 2020.

Vad driver dig i din roll som rekryterare?

– Det är just att se resultatet av det jobb jag lägger ner. För mig är rekrytering som ett pussel, det gäller att hitta rätt bitar som passar varandra. Det gäller inte bara till synes rätt kandidat och rätt företag. I en bra matchning är värderingar, företagskultur och potential några av alla bitar som behöver passa in. Det är spännande att få vara personen som lägger ihop pusslet, och tillfredställande när alla parter blir nöjda.

– Att byta jobb är ju också ett av de största beslut vi tar i livet. Det är så avgörande för vårt mående vilket jobb vi har. Vi rekryterare är delaktiga i dessa beslut, något som är otroligt sporrande men det medföljer också ett stort ansvar. Därför finns det inget roligare än när en kandidat blir jätteglad för sitt nya jobb, eller när jag hjälpt en nyanländ person att hitta sitt första jobb i Sverige.

Hur har arbetet utvecklats under dina 11 år?

– Det har definitivt blivit mer komplext. Till exempel är företags kravlistor längre idag och för tio år sedan ställde vi aldrig frågan ”varför vill era medarbetare arbeta hos er” till våra kunder. Idag är den frågan en självklarhet. Samtidigt upplever jag att mitt jobb ofta antas vara enklare än vad det faktiskt är. Men har du idag inte ett starkt Employer Brand, eller om du letar efter spetskompetens, då är det ofta klurigt att rekrytera själv. Inte minst för tidsbestämda uppdrag.

– En annan stor förändring är förstås konkurrensen vi idag har. För tio år sedan jobbade vi sällan i konkurrens med andra företag på ett och samma uppdrag, idag är det mycket vanligare. Det påverkar relationerna med kunderna tyvärr.

Vilka råd vill du ge till företag som ska rekrytera?

– Mitt absolut största råd är att titta mer på potential i stället för exakta kravlistor. Ge människor en chans! Vi har så många fantastiska kandidater som faller bort på grund av en liten lucka i till exempel systemkrav. Se kravlistan som en önskelista i stället för just krav, för kraven stjälper ofta mer än de hjälper. Rätt person kan lära sig ett nytt system på några dagar, och det gäller alla åldrar idag. Det är inte längre så att det enbart är den yngre generationen som har ”god datorvana” och enkelt för att lära sig nya system.

– Och det är ju här vi rekryterare älskar att komma in och vara en rådgivande partner. Om vi hittar en person vi tror är rätt, trots att hela kravlistan inte är avbockad, lita på oss och vår erfarenhet. Vi är specialister på att se potential i människor. Det vore en stor vinst om fler företag hade vågat vara lite mer öppensinnade.

2020 var ett utmanande år för rekryteringsbranschen. Vilka lärdomar tar du med dig?

– Jag hade ju ett bra år trots pandemin. Men det var kämpigt, speciellt i början av pandemin när det var många rekryteringar som drogs tillbaka på grund av det osäkra läget. Men jag tar framför allt med mig den imponerande och snabba omställningen som skedde i samhället i stort men också hos oss och våra kunder. Det var så många företag som ställde om och förstod att det gick jättebra att rekrytera även på distans.

– Sen finns det ju ett par förändringar som jag tror kommer leva kvar. Digitala intervjuer är ett exempel, innan covid-19 tog vi sällan digitala intervjuer men idag ser vi ett stort mervärde för kandidaten. Jag tror också att pandemin har medfört en bredare arbetsmarknad där vi insett hur väl det fungerar att jobba hemifrån. Vi kommer inte behöva ha ett arbete på orten vi bor på. 

Vad gör Klara Eidhagen när du inte jobbar med rekrytering?

– Jag gymmar nästan varje dag, träffar vänner och hänger med mina två tonåringar om de tillåter mig. Jag älskar att vara utomhus och tar gärna långa promenader i vacker natur. Mitt paradis på jorden är landstället på södra Gotland.

Dela med dig av tre otippade saker om dig själv

– Främst är jag väl lite av träningsgalning som gärna anmäler mig till tuffa, fysiska utmaningar där man blir riktigt skitig. Till exempel Tjurruset, Nattruset och Toughest. Mina kollegor tjatar om att jag borde anmäla mig till Robinson, så vi får väl se om jag dyker upp i tv-rutan framöver.

– Nummer två är att jag avslutar varje middag med att äta en eller två turkiska peppar. Om jag tar två, tar jag båda samtidigt.

– Till sist så har jag en otroligt strukturerad inkorg med max tio mail. Jag sorterar snabbt in i mappar, där varje kund och varje internt projekt har en egen mapp. Det är obegripligt för mig hur man jobbar med en full inkorg.