Anlita rätt interimskonsult

2024-02-22

När du ska anlita en interimskonsult eller interimschef är det viktigt att du får in rätt person för ditt behov. I denna artikel ger vi dig konkreta tips på hur du hittar rätt interimskonsult som kan hjälpa dig nå framgångsrika resultat.

En interimslösning är en temporär anställningsform som implementeras för att hantera komplexa behov eller utmaningar under en specifik period. En interimslösning kan gynna för företag genom att erbjuda flexibilitet, kostnadseffektivitet och tillgång till senior expertis. Här kan du läsa mer om vad en interimslösning innebär.

Interimskonsulter och interimschefer bör vara självgående och vana med att ta operativt ansvar. Om du hittar en interimskonuslt med rätt typ av erfarenhet och kunskap kan hen snabbt sätta sig in verksamhetens behov och utmaningar, vilket betyder att du får hjälp från dag ett.


Varför ska du anlita en interimskonsult?


För att hitta en interimskonsult som kan möta dina mål och förväntningar är det viktigt att du först benar ut företagets behov, utmaningar och förutsättningar. När du kan svara på varför du behöver en interimskonsult blir det enklare att hitta en person med rätt erfarenhet och kunskap.

Att identifiera rätt tidpunkt och situation för en interimslösning kräver noggrann analys och planering. För att få grepp om helheten ur ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv kan det vara bra att ta hjälp av en extern part.

Det finns flera situationer och behov där verksamheten kan dra nytta av senior kompetens:


Driva och genomföra utvecklingsprojekt eller förändringar i organisationen

Vill du genomföra nya projekt eller hantera omorganisationer med flaggan i topp? Då kan en interimskonsult vara en tids- och kostnadseffektiv lösning för dig. En interimskonsult kan bidra med objektivitet, nya infallsvinklar och arbetssätt som kan vara avgörande för att utveckla verksamheten och hjälpa er framåt.


Fylla en affärskritisk vakans och hantera övergångsperioder

Är det dags att rekrytera en ny chef eller nyckelperson till företaget? Det är viktigt att en chefsrekrytering blir rätt, och processen kan därför ta lång tid. I väntan på att din nya chef ska tillträda är det bra att få in senior kompetens som kan stötta upp och se till att ni inte tappar fart och tillväxttakt under processen och övergångsperioden.


Bidra med specialistkompetens som saknas internt

Om du saknar expertis och kunskap internt som krävs för att nå mål med framgång, kan det vara bra att ta in en interimskonsult. Om du till exempel ska implementera en ny programvara kan du anlita en konsult på interimsbasis som besitter den tekniska kompetenser du behöver.


”Att välja rätt interimskonsult för ditt företag är avgörande för att säkerställa framgångsrika resultat.”


Hitta rätt interimskonsult för ditt behov


Att välja rätt interimskonsult för ditt företag är avgörande för att säkerställa framgångsrika resultat. Men att hitta rätt person för ditt uppdrag kan vara lättare sagt än gjort. Vi har några tips på vad du kan tänka på när du söker efter en interimskonsult:

  • Rätt erfarenhet och expertis: Sök efter interimskonsulter med gedigen erfarenhet och expertis inom ditt specifika affärsområde eller bransch.
  • Referenser och rekommendationer: Be om referenser och rekommendationer från tidigare kunder eller kollegor. Detta ger dig en bättre förståelse för deras arbetsmetoder och förmåga att leverera önskat resultat.
  • Kommunikationsförmåga: En viktig egenskap hos en interimskonsult är förmågan att kommunicera effektivt och tydligt med olika intressenter inom organisationen. Säkerställ att konsulten har starka kommunikationsfärdigheter och kan arbeta smidigt med ditt team.
  • Flexibilitet och anpassningsförmåga: Interimskonsulter bör vara flexibla och kunna anpassa sig till förändrade omständigheter eller krav under projektets gång. De bör kunna hantera komplexa situationer och fatta snabba beslut när det behövs.

Var hittar du interimskonsulter och interimschefer?


Var hittar du intermskonsulter med dokumenterad erfarenheter, rätt kompetenser och bra referenser? Hos oss såklart!

Idag finns det ett brett utbud av interimskonsultföretag och plattformar som matchar företag med interimskonsulter och interimschefer. Det gör det möjligt för företag att hitta och anställa interimskonsulter som passar såväl behov som budget.

Företag med erfarenhet av interimslösningar har även omfattande nätverk av interimskonsulter inom olika branscher och affärsområde. Det kan därför underlätta ditt sökande efter rätt interimskonsult. När du anlitar ett interimskonsultföretag för att hyra interimskonsulter kan du även känna dig trygg med att konsulterna redan är intervjuade, har rätt typ av erfarenheter och bra referenser.
Vi hjälper dig att anlita rätt interimskonsult för ditt behov!


På The Place har vi ett omfattande nätverk av specialister, chefer och kvalificerade ledare. Vi ser till att du snabbt får in rätt kompetens på plats.

Vi erbjuder alltid kostnadsfri rådgivning där du får möjlighet att ställa dina frågor förutsättningslöst, och där vi kan ge våra rekommendationer utifrån dina unika utmaningar. Vi kan hjälpa dig med såväl strategiska rekryteringar som interimslösningar.

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret, så hör vi av oss till dig så fort vi kan!Interimslösningar med The Place

Interimslösningar med The Place


Ligger en strategisk rekrytering runt hörnet? Eller behöver du hitta en erfaren projektledare inför en stor omorganisation? Då kan The Place interimslösning vara ett bra alternativ för dig.