Så ger du negativ återkoppling till en kandidat

2021-09-20

Hur tackar du på bästa sätt nej till en kandidat? Vi ger våra bästa tips för en bra kandidatupplevelse även om beskedet är negativt.

Något som kan kännas jobbigt i rekryteringsprocessen är att ge återkoppling till en kandidat om beskedet är negativt. I många fall har kandidaten lagt ner mycket tid och energi i sin ansökan och hoppas nu på att få jobbet. Har kandidaten dessutom gått vidare i processen i ett eller flera steg kan det dessutom kännas extra svårt att ge ett negativt besked. Här kommer några handfasta tips som förenklar detta!

Tips för negativ återkoppling till kandidaten:

1. Var tydlig och rak – men vänlig

När det kommer till negativ återkoppling är det viktigt att leverera på ett så vänligt och förstående sätt som möjligt. Tänk utifrån dig själv, hur hade du reagerat vid ett nej? Tassa inte runt ämnet utan leverera beskedet med vänlig tydlighet, och skippa klyschorna. Kanske undrar kandidaten vad som gjorde att den inte gick vidare i processen. Ge kandidaten några extra minuter för feedback och berätta ärligt varför ni valde att tacka nej till personen, utan ursäkter eller bortförklaringar.

2. När det faller på de personliga egenskaperna

Ibland så stämmer alla kompetenser och erfarenheter på pappret, men personen känns inte rätt för företaget eller rollen rent personlighetsmässigt – antingen för att få ihop eller komplettera gruppen. Då gäller fortfarande principen att vara ärlig – men vänlig. Bekräfta gärna de kompetenser kandidaten hade som faktiskt var rätt för tjänsten.
Till exempel kan du säga ”Du hade helt rätt SAP-kompetens och bra erfarenhet inom branschen, men vi har valt att gå vidare med en kandidat som vi tror kompletterar gruppen på ett bättre sätt”.

3. Gör det i tid

Om man har lagt ner tid och omsorg på sin ansökan, och kanske till och med fått gå på intervju på för ett jobb är det lätt att få upp förhoppningarna, och dagarna och timmarna innan man får återkoppling kan kännas extra långa. Se till att höra av dig så snabbt du kan till kandidaten med ditt beslut, av respekt för den sökande. Kan man återkoppla på en fredag? Svar JA! Ju snabbare besked desto bättre oavsett veckodag.

Och slutligen, strunta inte i att tacka nej till kandidaten!

Att tycka att det är jobbigt att tacka nej till kandidat är ingen ursäkt för att inte göra det. Som arbetsgivare är det viktigt att kunna kommunicera både positiva och negativa besked och för att bibehålla varumärkets goda rykte. 
Då det ligger stor förberedelse bakom varje ansökan är det både respektfullt och viktigt att meddela till de sökande hur urvalet gått. Med ovanstående tips kan återkopplingen bli garanterat enklare och alla parter gynnas.

Lycka till!

Vill du ha fler tips eller råd kring rekrytering? Kika även in dessa artiklar: 

Eller läs mer om hur vi på The Place jobbar med rekrytering.


Prenumerera på rekryteringstips!

Håll dig up-to-date med de senaste rekryteringstrenderna och få kandidattips direkt i din inkorg! En gång i månaden skickar vi ut våra nyhetsbrev till dig som är intresserad av kompetens- och rekryteringsfrågor.