7 tips för att skriva en bra kravprofil

2021-07-05

Att skapa en bra kravprofil är A och O för att hitta rätt kandidat till tjänsten. Dock är det många gånger lättare sagt än gjort att skapa en kravprofil. Därför kommer här sju handfasta tips plus en gratis kravprofilsguide!

 

Inte sällan fastnar arbetsgivaren i tidigare kravprofiler eller kommer med rakt för många önskemål om kandidaten. Detta begränsar chanserna att hitta kandidater, för handen på hjärtat, hur många passar faktiskt in på alla de önskemål som ofta framförs? 

Denna artikel blev så populär så vi har skapat en mer komplett och uppdaterad guide. Den hittar du här: Så skriver du en kompetensbaserad kravprofil.

Hitta rätt kandidat med en bra kravprofil

För att skriva en bra profil kan arbetsgivaren ta hjälp av ett kravprofil exempel. Via vår hemsida kan du påbörja skapandet av din kravprofil på en minut så påbörjar vi samtidigt letandet efter din nästa talang.

Här ger vi också sju tips att bygga en bra kravprofil på.

 1. Lägg grunden – vilken typ av tjänst ska företaget tillsätta?
 2. Hur ser arbetsuppgifterna ut och kommer dessa förändras inom den närmsta framtiden?
 3. Vilka nyckelkompetenser bör den sökande besitta för att genomföra arbetsuppgifterna?
 4. Finns det några personliga kvaliteter som passar extra bra för den aktuella tjänsten? Exempelvis att den sökande är organiserad, lyhörd och självgående?
 5. Vilken utbildning och vilka kompetenser kan tänkas vara relevanta för tjänsten?
 6. Krävs det specifika språkkunskaper och i så fall vilka och på vilken nivå?
 7. Slutligen, finns det andra krav, så som körkortsbehörigheter, som bör vara uppfyllda för att arbetet ska kunna utföras?

Säkerställ att inga krav är motstridiga varandra och fråga dig själv om det verkligen krävs 10 års erfarenhet i din kravprofil? Risken finns att ni till exempel går miste om unga och hungriga talanger som kan få verksamheten att blomma i många år framöver.

Ladda ned vår kravprofilsguide!

Du har tur! Vi har tagit fram en komplett guide för dig som ska rekrytera och vill ha tips för att skapa en kravprofil. Här nedan kan du ladda ner en kravprofilsmall som du enkelt kan använda dig av när du behöver kravprofil-exempel eller inspiration till din kravprofil.

Innehåll: 

 • Kompetensbaserad kravprofil – Definitioner, tips och ideér samt exempel på kravprofil
 • Förberedande moment till kravprofilen
 • Kravprofil & dess olika delar – Vad de bör innehålla och några tips på vägen
 • Kravprofilsmall