Så rekryterar du ny personal 2023

2023-02-28

Det osäkra ekonomiska klimatet i samband med en snäv och kräsen kandidatmarknad kan göra rekryteringen till en utmaning. I denna artikel har vi samlat våra bästa rekryteringstips för dig som planerar att rekrytera personal 2023.

Går du i tankar om att rekrytera nya medarbetare? Vilken tur att du hitta hit! Här är våra bästa tips för dig som ska rekrytera personal under 2023:


Nå dina passiva kandidater

I osäkra ekonomiska situationer, som i en lågkonjunktur, söker många efter trygghet och stabilitet. Många tenderar därför att hålla lite extra hårt i sin anställning och söker inte aktivt efter nya uppdrag. Det vill säga – tills en spännande möjlighet plötsligt dyker upp framför en!

Personer som inte aktivt söker jobb men kan tänka sig att byta (om rätt möjlighet dyker upp) kallas passiva jobbsökare, och utgör hela 70% av kandidatmarknaden. Därför är det viktigt att lyckas nå även dem med din lediga tjänst om du ska rekrytera ny personal.

Och hur gör man då det? I och med att passiva kandidater inte aktivt söker jobb kommer de med störst sannolikhet inte hänga på Arbetsförmedlingens lediga-jobb-lista. För att nå ut till passiva jobbsökare rekommenderar vi att du lägger ned ordentligt med tid på search och headhunting (via LinkedIn eller andra sociala kanaler). Och/eller att du lägger en slant på att annonsera din lediga tjänst på plattformar där du tror att din målgrupp befinner sig; LinkedIn, Facebook, Instagram, TikTok, Pinteres, Youtube eller kanske Twitch? 


Använd personliga nätverk

Då kandidatmarknaden ser ut att fortsätta vara snäv under 2023 vill vi även trycka på vikten av ditt och dina medarbetares personliga nätverk. Om du ska rekrytera personal under 2023: hör runt bland vänner och bekanta samt be dina medarbetare att tipsa om tjänsten.

Om dina befintliga medarbetare sprider din lediga tjänst och rekommenderar andra att söka till ditt företag kommer det (förutom att ge dig fler kandidater) verkligen gynna ditt Employer Brand.

Litet extratips från oss: Vi ger alla våra medarbetare och konsulter en tipsbonus när de rekommenderar en profil som leder till rekrytering. Det ökar engagemanget för att sprida lediga tjänster samtidigt som du får tips om bra kandidater. En win-win!


Håll rekryteringsprocessen effektiv

Inom många branscher är kompetensbristen fortfarande ett faktum och kvalificerade kandidater har i många fall flera jobberbjudanden på bordet. Om rekryteringsprocessen drar ut på tiden och dina kandidater får vänta i flera veckor på återkoppling och besked är risken stor att de hoppar av. I värsta fall blir du av med din drömkandidat, och det vill vi såklart undvika.

Om du planerar att rekrytera personal och vill minimera risken för avhopp i processen rekommenderar vi att du är noga med återkoppling till dina kandidater, och att din rekryteringsprocess är effektiv.  

Du kan effektivisera din process på flera sätt. Det bästa du kan göra för att säkerställa att din rekryteringsprocess går som planerat är att göra ett ordentligt förarbete. Om du har en tydlig och genomarbetad kravprofil kommer alla delmoment i processen – search, intervjuer, arbetsprover och referenstagning – att gå mycket snabbare. En kompetensbaserad kravprofil är det första steget för att lyckas med en effektiv rekryteringsprocess.

”Vad sjutton menas med en kompetensbaserad kravprofil?” kanske du tänker nu. Tur att vi har en digital och kostnadsfri guide med våra bästa tips för hur du skriver en kompetensbaserad kravprofilHär kan du ladda ned den!


Underlätta för Worklife Balance

Idag värderar många möjligheten till ett hållbart Worklife Balance. Worklife Balance innebär i korthet möjligheten att kunna kombinera sin fritid med sitt arbetsliv utan att behöva kompromissa.

Flexibla arbetstider, distansarbete och möjlighet att stänga av jobbtelefonen på kvällar och helger är riktigt bra förmåner som garanetat lockar kandidater på arbetsmarknaden idag. Det kommer göra det mycket enklare för dig att rekrytera personal. 

OBS: Att tvinga sina medarbetare vara på kontoret 08-17 utan undantag kommer garanterat ge många avhoppare i rekryteringsprocessen. Om din lediga tjänst inte tillåter någon form av flexibilitet – var tydlig med det redan i jobbannonsen. 


Erbjud hybrid- eller distansarbete

Om distansarbete är lönsamt eller inte är en diskussion som har varit på tapeten sedan sluttampen av pandemin. Men det spelar det faktiskt ingen roll vad du tycker om distansarbete om du ska rekrytera personal 2023.

Allt fler jobbsökare på arbetsmarknaden ställer idag krav på att kunna jobba hemifrån några dagar i veckan. Remote Work är inte lägre ”nice to have”, det har blivit ”need to have”. Vill du öka chanserna för att hitta din drömkandidat gäller det därför för dig som arbetsgivare att kunna möta det kravet.

Nu kanske du tillhör dem som inte tycker om distansarbete (vad nu anledningen kan vara), men om du ska rekrytera personal under året tycker vi ändå att du bör börja kika på hybrida alternativ där dina medarbetare får möjlighet att jobba hemifrån en/två dagar i veckan.


Tänk utvecklingsmöjligheter framför karriärmöjligheter

Idag är det stort fokus på kompetensutveckling och det är i många fall mer motiverande för medarbetare samla på sig mer kunskap och nå sina mål än att jaga ”finare” jobbtitlar. 

När du ska sälja in ditt företag och din lediga tjänst i jobbannonsen och på anställningsintervjuerna – tryck därför på vilken kompetensutveckling dina medarbetare erbjuds snarare än hur snabbt de kan klättra i karriären.

Om du är en arbetsgivare som stöttar dina medarbetare i deras utveckling kommer du både behålla och locka ny personal 2023.
 


Titta på alternativa rekryteringslösningar

När framtiden känns osäker, eller när rekryteringsbudgeten inte stämmer överens med företagets tillväxtplan, behöver du som arbetsgivare titta på mer flexibla rekryteringslösningar.

Som rekryteringsföretag märker vi att flera företag idag väljer en hybridlösning, en hyr-rekrytering som vi kallar det. 

En hyr-rekrytering innebär att företaget hyr sin medarbetare under de första månaderna för att sedan rekrytera medarbetaren när hyr-perioden är slut. Du hyr alltså först, och anställer sen. Du och din nya medarbetaren får då tid att lära känna varandra ordentligt innan anställning. Samtidigt som rekryteringsföretaget du hyr uttav har ansvar för allt HR-arbete under hyr-perioden. 

Låter det som något för dig? Här kan du läsa mer om hyr-rekrytering.


Ska du rekrytera nya medarbetare? Testa vår digitala kravprofil!

Det bästa du kan göra för att lyckas med din rekryteringsprocess och hitta din nya stjärna är att skriva en tydlig och genombearbetad kravprofil. 

Vet du inte vart du ska börja? Vår digitala kravprofil är smidig, kostnadsfri och tar bara någon minut att fylla i. Testa den idag!

Vi hittar din nya kollega!

På The Place erbjuder vi moderna rekryteringsverktyg, kompetenta rekryteringsspecialister och skräddarsydda rekryteringspaket. Vi hjälper dig med hela eller delar av rekryteringsprocessen. Oavsett om du vill hyra konsult, direktrekrytera eller köra en hybridlösning.


Hyr konsult med The Place.

Hyra konsult

Att hyra en konsult via oss är en trygg rekryteringslösning där vi tar fullt medarbetaransvar för våra konsulter, något vi mer än gärna gör!

Hyr-rekrytera med The Place.

Hyr-rekrytera

Med en hyr-rekrytering hyr din medarbetare de första månaderna för att sedan ta över anställningen när hyr-perioden är slut. Flexibelt och enkelt!

Rekrytera med The Place.

Rekrytera

Vi är en strategisk rekryteringspartner till dig som vill rekrytera internt. Vi hjälper dig gärna med hela, eller delar av, rekryteringsprocessen.