Våra bästa tips för att skriva ett riktigt bra CV

Är det dags att skriva CV? Tur att du hittade hit. Här ger vi dig tips om hur du skriver ett CV som sticker ut och tar dig ett steg närmre ditt drömjobb.

Syftet med ditt CV

Med ett välskrivet CV blir det enklare för arbetsgivaren eller rekryteraren att se om du passar för tjänsten som du söker. Ditt CV ska på ett tydligt och övergripande sätt visa vad du har för erfarenheter, kvalifikationer och egenskaper.

Det kan vara svårt att veta vad som är viktigt att ha med i CV:t och vad som är onödigt. Men du kan vara lugn, vi hjälper dig! Här kommer våra bästa tips för hur du skriver ett ruskigt bra CV.


Våra bästa CV-tips

Vi har jobbat med rekrytering i mer än 30 år, så man kan lugnt säga att vi har sett ett och annat CV. Både riktigt bra och riktigt dåliga. Här nedan kan du ta del av våra bästa tips för ett riktigt snyggt och proffsigt CV som lyfter din kompetens på bästa sätt.


1. Håll dig till 1-2 sidor

Ditt CV ska göra det enkelt för rekryteraren att snabbt få en övergripande bild av din profil. Om det är för långt kan det vara svårt att få en överblick över dina kompetenser och erfarenheter. Vi tycker därför att ditt CV ska vara max 2 sidor.


2. Inled ditt CV med en kort profiltext

Någonting som lyfter och förstärker ditt CV är en kort profiltext. I den kan du, med några meningar, beskriva vad du har mest erfarenhet inom och vad du söker för roller idag. Här kan du också få in något personligt om dig som gör att du sticker ut bland mängden.


3. Välj relevanta arbetslivserfarenheter

Vi förstår att man vill få in så mycket som möjligt i sitt CV. Men vi måste flagga för att ditt CV riskerar att bli väldigt rörigt om du har med varenda erfarenhet som du har samlat på dig genom åren.

Tänk på tjänsten eller branschen du söker dig till, och välj ut de erfarenheter som du tycker passar. Om du till exempel söker jobb inom marknadsföring kanske inte din erfarenhet som barnvakt år 2012 spelar så stor roll (överdrivet exempel, men du kanske fattar vad vi menar).

Om du vill ha med dina gamla, kanske inte så relevanta, erfarenheter kan du sammanställa dessa under en och samma rubrik. Förslagsvis Övriga anställningar. Här under kan du punkta upp dina gamla anställningar så att de inte tar upp för mycket plats på ditt CV.

Ett till extratips om arbetserfarenheter: Lista dina senaste arbetslivserfarenheter först! Dina senaste erfarenheter är förmodligen mest relevanta för rekryteraren, och därför bör dessa stå först på ditt CV.


4. Beskriv dina arbetsuppgifter och ansvarsområden

Under dina tidigare anställningar är det bra om du kort beskriver dina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Detta är extra viktigt för de arbetserfarenheter som är mest relevanta för tjänsten.

Exempelvis:

Kundrådgivare på företag X. Augusti 2016 – december 2017
Mina primära arbetsuppgifter var att hjälpa våra externa kunder med fakturor och reklamationer. Jag var också teamledare för 5 kollegor. Mitt ansvarsområde var att hjälpa mitt team med eventuella supportproblem. 


5. Var tydlig med din utbildning

Under utbildning behöver du kanske inte skriva vart du gick i grundskola, utan här räcker förmodligen din senaste utbildning. Har du gått extrakurser, fått certifikat eller andra utmärkelser som är relevanta för tjänsten kan du skriva med det här också.

Skriv gärna i vilken omfattning du studerade: om det var helfart eller halvfart, enstaka kurser eller ett program. Ju tydligare desto bättre.  


6. Punkta upp övriga meriter

Finns det några program eller affärssystem som du har erfarenhet av? Du kanske talar ett annat språk? Har lastbildkörkort? Det är bra att du i så fall punktar upp dina övriga meriter i ditt CV. Gärna även med en bedömning om hur väl du hanterar dessa.

Exempelvis:

Program/affärssystem

Språk:


7. Sudda ut eventuella frågetecken

Finns det någonting i ditt CV som kan väcka frågor för rekryteraren? Har du till exempel en lucka på ett år där du var tjänstledig, föräldraledig eller sjukskriven? Då tycker vi att du ska lägga till det i ditt CV.

Var inte rädd för att det kan påverka dina chanser negativt. Det är snarare bara bra om du är transparent med det från start.

Så här säger The Place rekryteringsspecialist Sara;

– Det vi vill med ditt CV är att skapa oss en bild av din profil, vem du är och vilka kompetenser du har. Därför är det viktigt att sudda ut så många frågetecken som möjligt redan i ditt CV. På så sätt kan vi ha en mycket mer kvalitativ och givande telefonavstämning eller intervju i nästa steg. 


8. Använd en snygg mall

Utseende är inte allt. Men för att ditt CV ska sticka ut bland mängden och fånga rekryterarens uppmärksamhet bör det vara snyggt och prydligt. 

Det finns många kostnadsfria tjänster där du snabbt och enkelt kan skapa ett snyggt CV. Här kommer några exempel: 


9. Ta en proffsig porträttbild – eller ingen alls

Du behöver självklart inte ha med en bild på dig själv. Det gör du som du vill. Men om du väljer att ha med en bild, se till att den ser proffsig ut. Och med proffsig menar vi att bilden bör vara representativ för den du är samt för det området du jobbar/vill jobba inom.

Vårt bästa bild-tips: Välj en skarp bild med en neutral bakgrund. Om du inte har en kanske du kan be en kompis att ta en ny bild på dig. Och skulle det vara så att alla bilder du har på dig själv är suddiga, eller helt enkelt opassande i jobbsammanhang, kanske det är lika bra att strunta i bilden. 


Lycka till med ditt CV!

Vi hoppas att du fick med dig några värdefulla CV-tips! Och kom ihåg; utöver ditt CV är det en hel del faktorer som kommer vara avgörande för om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte. Men ett snyggt och välskrivet CV tar dig en bra bit på vägen.

Lycka till med ditt CV! Har du frågor eller funderingar som inte besvarades i texten är du mer än välkommen att kontakta oss för hjälp.

CV-tips: Checklista!

1. Håll dig till 1-2 sidor
2. Inled ditt CV med en kort profiltext
3. Välj relevanta arbetslivserfarenheter
4. Beskriv dina arbetsuppgifter och ansvarsområden
5. Var tydlig med din utbildning
6. Punkta upp övriga meriter
7. Sudda ut eventuella frågetecken
8. Använd en snygg mall
9. Ta en proffsig porträttbild – eller ingen alls

Registrera ditt CV hos The Place

Öka dina chanser att matchas med framtida jobbmöjligheter! Om du registrerar ditt CV hos oss kommer din profil finns med i vår kandidatportal, vilket gör det enklare för våra rekryterare att komma i kontakt med dig när ett passande jobb dyker upp. Det låter väl som en bra grej?

Öka dina chanser att få jobb trots tuff konkurrens

Snart dags för intervju? Här är våra 10 bästa tips!

Våra bästa tips för att lyckas med videofrågor

Lediga jobb

Hitta ditt nästa jobb inom ekonomi, administration, logistik, IT, HR eller kommunikation.

Klicka här

Registrera CV

Gör dig sökbar för nya jobb och framtida uppdrag!

Registrera CV

Sommarjobb

Vi satsar helhjärtat på att hitta uppdrag till studenter och andra personer som vill sommarjobba.

Hitta sommarjobb