10 tips för att förbereda sig inför en anställningsintervju

2023-04-26

Att bli kallad till en anställningsintervju är en viktig milstolpe i jakten på ditt nya jobb. Anställningsintervjun är ett tillfälle där du får möjlighet att visa upp vem du är och bevisa för arbetsgivaren att du är rätt person för jobbet. I denna artikel ger vi dig 10 tips på hur du bäst förbereder dig inför anställningsintervjun.

Du har blivit kallad till intervju – Grattis! En anställningsintervju är ett viktigt steg mot ditt framtida jobb.

För arbetsgivaren eller rekryteraren är syftet med anställningsintervjun att ta reda på om du är rätt person för jobbet, både när det kommer till dina kompetenser och dina personliga egenskaper. Men anställningsintervjun är även ett tillfälle för dig att ta reda på om rollen och företaget låter intresssant. 

Du vill såklart göra bra ifrån dig under anställningsintervjun, och därför är det helt normalt ifall du känner dig nervös. Att du är nervös är absolut inget negativt! Det hör nästan till.

För att göra bra ifrån sig under anställningsintervjun (trots nervositet) är det viktigt att du är väl förbered. Och hur förbereder du dig på bästa sätt inför en anställningsintervju? Vi har några tips!

Här kommer 10 tips på hur du kan förbereda dig inför anställningsintervjun:


1. Gör research om företaget

Arbetsgivaren vet att du är intresserad av tjänsten (annars hade du ju inte tackat ja till en intervju). Men det är bra om du även visar att du är intresserad i själva företaget.

Genom att göra en ordentlig research om företaget visar du att du är intresserad och ordentligt förberedd inför anställningsintervjun. Försök även att lägga vissa saker på minnet så som företagets vision och värderingar. 

Att göra research om företaget hjälper dig även att ställa mer relevanta frågor under anställningsintervjun, vilket kommer att imponera på din framtida arbetsgivare!


2. Tänk igenom ditt löneanspråk innan intervjun

Ibland frågar rekryteraren eller arbetsgivaren vad du har för löneanspråk redan på första intervjutilfället. Därför är det bra om du förbereder ditt löneanspråk inför din anställningsintervju. 

Om du inte vet vad du borde ha i lön för tjänsten som du söker finns det enkla sätt att ta reda på det – du kan höra runt bland familj och vänner i samma bransch, googla eller kolla med ditt fackförbund. 

Tänk igenom vad du kommer vilja ha i lön för att tacka ja till jobbet i slutändan. Om du och arbetsgivaren inte kan mötas när det kommer till lön är det bra att du får reda på det så tidigt som möjligt i processen. Då slipper ni ödlsa tid på varandra i onödan.


3. Läs igenom jobbets kravlista

Inför anställningssamtalet är det bra om du läser igenom jobbets kravlista ordentligt.

Du har redan blivit kallad till intervju, vilket betyder att arbetsgivaren anser att du är kvalificerad för tjänsten. Men det kan fortfarande vara så att du inte uppfyller alla krav eller meriter på kravlistan, och därför är det bra om du har koll på dessa och förbereder argument för varför du trots det är rätt person för jobbet.


4. Se över ditt CV och din LinkedIn-profil

Personerna du kommer att träffa på intervjun har utgått från ditt CV och kommer ställa frågor utifrån vad som står där. Det är därför viktigt att ser över ditt CV och/eller din LinkedIn-profil och kan argumentera för potentiella frågetecken.

Och vad kan det vara för potentiella frågetecken? Jo, det kan vara allt ifrån en tidslucka mellan två av dina tidigare anställningar, valet av en specifik utbildning eller hur bra du egentligen kan alla program som du har med. 


5. Öva på vanliga intervjufrågor

Ett tips är att öva på några klassiska intervjufrågor inför din anställningsintervju. Alla anställningssamtal är olika, och det är inte säkert att hen som intervjuar dig kommer att ställa ”vanliga” intervjufrågor. Men det skadar inte att förbereda sig lite extra, eller hur?

Här kommer fem vanliga intervjufrågor:

  • Vad fick dig att söka till den här tjänsten?
  • Vad kan du tillföra hos oss?
  • Vill du berätta lite om dig själv som person?
  • Hur jobbar du under stress?
  • Vilken roll tar du i en grupp?

6. Öva på situationbaserade intervjufrågor

Det är vanligt att intervjuaren ställer situationsbaserade intervjufrågor på anställningsintervjun. Det betyder att du kommer få frågor om olika situationer som du har varit med om under dina tidigare arbetslivserfarenheter.

Syftet med situationsbaserade frågor är att ta reda på hur du tänker och agerar i olika situationer, för att se om du är en match för teamet och företaget. 

Genom att tänka igenom olika utmanande situationer som du har varit med om under tidigare anställningar kommer du känna dig mer förberedd när dessa frågor dyker upp på anställningsintervjun. 


7. Förbered dig på frågor om styrkor och svagheter

Några klassiska (och ganska tröttsamma) frågor som du kan få under ett anställningssamtal är frågor om dina styrkor och svagheter. Ett tips är därför att förbereda dig inför dessa frågor inför ett anställningssamtal.

Ett tips är att utgå från tjänstens beskrivning när du pratar om dina styrkor och svagheter. Det visar att du är påläst och förberedd inför anställningssamtalet.

Exempelvis: Om du kommer att jobba tight i ett team är det bra att du pratar om din samarbetsförmåga som en styrka. Om du hittar ett system eller program i tjänstens beskrivning som du inte har så mycket erfarenhet utav kan du nämna den kompetenser som en svaghet för dig i nuläget.


8. Tänk positivt

Under anställningsintervjun kan intervjuaren börja prata om företagets interna rutiner, system, program eller andra verkyg som du inte har erfarenhet utav. Hen kan ibland även försöka att testa sig med knepiga eller oväntade frågor som inte har kopplingar till tjänsten. Detta kan såklart kännas ganska stressande. Men genom att vara väl förberedd och ha en positiv inställning kommer du att klara av dessa knepiga frågor galant. 

Allt som du inte kan – det kan du lära dig. Visst? Under anställningssamtalet är det bra om du försöker vara så positiv som möjligt och se alla utmaningar som möjligheter.


9. Förbered egna frågor till arbetsgivaren

Det är alltid bra om du själv är förberedd med frågor om tjänsten, företaget eller om arbetsgivaren.

Tänk igenom vad som är viktigt för dig på arbetsplatsen. Är det bra sammanhållning? Ett visst typ av ledarskap? Flexibla arbetstider? Det som du tycker är viktigt ska du passa på att fråga om under anställningssamtalet. För kom ihåg – i slutändan är det ni båda som ska välja. 


10. Planera detaljerna innan anställningsintervjun

Försök att planera alla detaljer inför din anställningsintervju. Exempelvis vad du ska ha på dig – du vill inte stå och stressa med din outfit en timme innan din intervju, se därför till att planera din klädel dagen innan. 

Om du ska ha anställningsintervjun fysiskt bör du även planera din resa i förväg. Och räkna gärna med extra marginaler. Skulle det då vara några förseningar i trafiken kommer du ändå kunna vara i tid.

Och kom ihåg att det är lika viktigt att vara i tid om du har anställningssamtalet digitalt. Se till att testa uppkoppling och mikrofon innan videointervjun startar så att du kan ansluta i tid.


Sist men inte minst vill vi säga: Lycka till på anställningsintervjun!

Vi hoppas att du har fått värdefulla tips inför din kommande anställningsintervju.

Så skriver du ett snyggt och professionellt CV

Så ökar du dina chanser att landa ditt drömjobb

Väljer du mellan två erbjudanden? Så ska du tänka!