Innan du tackar ja till ett jobb – frågorna du bör ställa dig själv för att välja rätt jobberbjudande
2022-08-24
Sitter du just nu och väljer mellan två, kanske till och med flera, jobberbjudanden? Grattis säger vi! Ett riktigt lyxproblem – men bara för att det är lyxigt behöver det inte vara enkelt. I denna artikel går vi igenom viktiga saker att tänka på innan du tackar ja till ett nytt jobb.
Att välja mellan olika jobb kan i stunden kännas livsavgörande – och visst är det viktigt att känna att man hamnar på rätt plats. Det erbjudandet du tackar ja till kommer förhoppningsvis vara ditt jobb under en längre tid!
Innan du bestämmer dig finns det en del saker som är värda att tänka igenom. Här nedan listan vi frågor du bör ställa dig själv innan du tackar ja till ditt nya jobb!
Vilka kommer vara dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Allt du kommer få göra i din framtida roll kanske inte låter superkul. Men det är viktigt att dina huvudsakliga arbetsuppgifter får dig att bli taggad på ditt nya jobb.
Om arbetsbeskrivningen i jobbannonsen känns oklar, var inte rädd att fråga din framtida arbetsgivare!
Exempel på frågor du kan ställa om arbetsuppgifterna känns oklara:
- Hur kan en vanlig dag se ut för mig i denna roll?
- Hur kommer mina arbetsuppgifter vara fördelade på min arbetstid?
- Vad vill ni uppnå med den här rollen på lång sikt?
Vilka ingår i ditt nya team?
Du kommer förmodligen träffa dina kollegor mer än du träffar din familj och vänner. Det kanske låter märkligt, men så ser vardagen ut för många. Därför är det viktigt att ditt framtida team är personer som du trivs att jobba ihop med. Du behöver absolut inte bli bästa vän med alla, men jobbet blir mycket roligare om du arbetar med människor som du har kul med!
Om du inte fick möjlighet att träffa någon från teamet under intervjuerna kan du be om att få göra det innan du tar ditt beslut. Det behöver inte vara något märkvärdigt, du kanske bara kan gå förbi kontoret och säga hej eller ta en kaffe över Teams.
Hur är din närmsta chef?
Din nya chef kommer påverka din arbetssituation i högre eller lägre grad. Är det ett jobb på ett mindre företag kan du räkna med att arbeta närmre din chef, är det på ett stort företag kommer du kanske du inte ha mycket kontakt alls med din chef. Oavsett situation är det viktigt att din närmsta chef har en ledarskapsfilosofi som motiverar dig. Om du inte trivs med din nya chef kan det ha negativa konsekvenser på din arbetsprestation i det långa loppet.
Vilka förmåner erbjuder företaget?
Vad är viktigt för dig – Utvecklingsmöjligheter? Mycket friskvård? En bra AW-kultur eller möjlighet till flexibilitet? Fundera kring vad du tycker är viktigt på din nya arbetsplats, och ta reda på om företaget kan erbjuda dig detta.
Det är vanligt att prata om förmåner redan på första intervjun (de vill ju såklart locka dig till deras tjänst!). Men står du just nu och väljer mellan olika jobb och känner dig osäker på vilka förmåner som erbjuds kan du alltid ta upp diskussionen i efterhand. Kanske kommer arbetsgivaren ta upp andra viktiga förmåner som ni inte hann prata om i tidigare skede.
Tips: Om du tycker det är viktigt med bra gemenskap i gruppen, många aktiviteter och en go AW-kultur kan du snoka omkring på företagets sociala medier. Kika vad som skrivs i kommentarerna och vilken tonalitet som medarbetarna har mot varandra. Det kanske inte ger dig en helhetsbild av arbetskulturen, men det kan ge dig ett litet hum.
Vad är företagets värderingar?
För många är det viktigt att företagets värderingar matchar ens personliga värderingar. Är det frågor om till exempel öppenhet, jämställhet och mångfald är det bra att prata om dem under arbetsintervjun. Om du redan har varit på intervju kan du förmodligen hitta mycket av företagets värderingar och visioner på deras hemsida.
OBS: Värderingar och visioner låter ofta bra på papper, men det behöver inte betyda att de är integrerade i företagets vardagliga arbete. Gräv lite djupare i hur företaget värnar om sina värderingar i mer alldagliga situationer.
Vart ligger kontoret?
Var ligger kontoret som du kommer att utgå ifrån? Att ha en timme till kontoret kan absolut fungera om du stormtrivs på ditt jobb! Men att spendera två timmar om dagen på pendeln kan vara väldigt påfrestande efter en längre tid (och speciellt på vintern när det är mörkt både morgon och kväll!).
Kolla därför upp hur du tar dig till jobbet och hur lång tid det tar. För de flesta är detta inte avgörande, men om du väljer mellan två bra jobb tycker vi att du borde ha det i åtanke när du gör ditt val.
(Har du möjlighet till att jobba hemifrån några dagar i veckan kanske man också kan stå ut med lite längre restid, då du får chans till lite extra sovmorgon då och då!)
Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut?
Vilka utvecklingsmöjligheter erbjuder företaget? Finns det möjlighet för dig att göra karriär internt?
En anledning till att många söker nya jobb är att de vill utvecklas och prova på nya utmaningar. Om kompetensutveckling är någonting du själv värderar, fråga arbetsgivaren hur möjligheterna ser ut internt. Fråga även mer specifikt vad du i din roll har för utvecklingsmöjligheter i framtiden. Det visar även att du är intresserad av att vara på företaget under en längre tid, vilket aldrig är dåligt!
Vilken lön förväntar du dig?
Väljer du mellan två jobb med olika löner? När du tänker på din lön är det viktigt att du har en helhetsbild. Att få en högre ingångslön med sämre förmåner behöver inte vara bättre än en lägre ingångslön med bättre förmåner.
Det är dock viktigt att du får en lön som motsvarar din kompetens och din erfarenhet. Om du får en lägre lön än vad du tycker att du är värd, kommer du snart börja känna dig omotiverad på jobbet vilket snabbt leder till sämre prestationer i arbetet.
Du kan alltid försöka löneförhandla i rekryteringsprocessen (och speciellt om du har två bra erbjudanden på bordet!). Kom dock ihåg att ha välgrundade argument för ditt löneanspråk. Detta kan du skaffa dig genom att prata med familj och vänner, googla runt på webben och höra med olika fackförbund.
Sist men inte minst, var ärlig mot dig själv och mot rekryteraren!
Det är inte fel att vara med i flera rekryteringsprocesser, det är snarare väldigt bra för dig! Trots att arbetsgivare gärna vill höra att just deras erbjudande är ditt toppval, förstår de flesta att du har sökt flera tjänster.
Men kom ihåg: om du är i flera rekryteringsprocesser – var ärlig med det!
När det handlar om jobb lönar det sig alltid att spela med öppna kort. Det kan till och med öppna upp möjligheter för bättre diskussion (om exempelvis lön och andra förmåner) mellan dig och din framtida arbetsgivare.
Hoppas denna läsning var till hjälp inför ditt val. Och sist men inte minst vill vi önska dig ett stort lycka till!
Är du sugen på att söka nytt jobb?
Vilken tur att du hittade hit! Vi har nämligen en hel del spännande tjänster inom marknad och kommunikation, ekonomi, HR, kundservice, logistik och inköp samt Back Office. Om du inte hittar ditt drömjobb bland vår lista av lediga jobb kan du alltid skicka in en spontanansökan!