Innan du tackar ja till ett jobb

2022-08-24

Frågorna du bör ställa dig själv för att välja rätt jobberbjudande!

Sitter du just nu och väljer mellan två, kanske till och med flera, jobberbjudanden? Grattis säger vi! Ett riktigt lyxproblem – men bara för att det är lyxigt behöver det inte vara enkelt. I denna artikel går vi igenom viktiga saker att tänka på innan du tackar ja till ett nytt jobb.

Att välja mellan olika jobb kan i stunden kännas livsavgörande – och visst är det viktigt att känna att man hamnar på rätt plats. Det erbjudandet du tackar ja till kommer förhoppningsvis vara ditt jobb under en längre tid.

Innan du bestämmer dig finns det en del saker som är värda att tänka igenom. Här nedan listan vi frågor du bör ställa dig själv innan du tackar ja till ditt nya jobb!


Vilka kommer vara dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Allt du kommer få göra i din framtida roll kanske inte låter superkul. Men det är viktigt att tjänstens huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden motiverar dig och passar din kompetens.

Om arbetsbeskrivningen i jobbannonsen känns oklar, var inte rädd att fråga din framtida arbetsgivare!  

Exempel på frågor du kan ställa om arbetsuppgifterna känns oklara:

  • Hur kan en vanlig dag se ut för mig i denna roll?
  • Hur kommer mina arbetsuppgifter vara fördelade på min arbetstid?
  • Vilka är mina primära ansvarsområden?

Vilka ingår i ditt nya team?

Kommer du att arbeta i ett team eller i nära samarbete med andra på företaget? Det är viktigt att dina framtida kollegor är personer som du trivs att jobba ihop med. Du behöver absolut inte bli bästa vän med alla, men jobbet blir mycket roligare om du arbetar med människor som du kommer överens med.

Om du inte fick möjlighet att träffa någon från teamet under intervjutillfället kan du be om att få göra det innan du tar ditt beslut. Det behöver inte vara något märkvärdigt, du kanske kan gå förbi kontoret och säga hej? Eller ta en kaffe över Teams?


Hur är din närmsta chef?

Din nya chef kommer påverka din arbetssituation i högre eller lägre grad. Är det en tjänst på ett mindre företag kan du räkna med att arbeta nära din chef, är det på ett stort företag kommer ni kanske inte ha mycket kontakt alls. Oavsett situation är det viktigt att din närmsta chef har en ledarskapsstil som motiverar dig. Om du inte trivs med din chef kan det ha negativa konsekvenser på din arbetsprestation, samt hur du trivs på företaget, i det långa loppet.


Vilka förmåner erbjuder företaget?

Vad är viktigt för dig – Utvecklingsmöjligheter? Friskvård? En bra AW-kultur eller flexibla arbetstider? Fundera kring vad du tycker är viktigt på din nya arbetsplats, och ta reda på om företaget kan erbjuda dig detta.

Det är vanligt att prata om förmåner redan på första intervjun (de vill ju såklart locka dig till deras arbetsplats!). Men om du känner dig osäker på vilka förmåner som erbjuds kan du alltid ta upp diskussionen i efterhand. Det kan även ge arbetsgivaren möjlighet att berätta om förmåner som ni inte hann prata om i tidigare skede.

Tips: Om du tycker det är viktigt med bra gemenskap i gruppen, många aktiviteter och en go AW-kultur kan du snoka runt på företagets sociala medier. Kika vad som skrivs i kommentarerna och vilken tonalitet som medarbetarna har mot varandra. Det kanske inte ger dig en helhetsbild av arbetskulturen, men det kan ge dig ett litet hum.


Vad är företagets värderingar?

För många är det viktigt att företagets värderingar matchar ens personliga värderingar. Frågor om öppenhet, jämställhet och mångfald är bra att prata om under anställningsintervjun. Om du redan har varit på intervju kan du förmodligen hitta mycket av företagets värderingar och visioner på deras hemsida. 

OBS: Värderingar och visioner låter ofta bra på papper, men det behöver inte betyda att de är integrerade i företagets vardagliga arbete. Gräv lite djupare i hur företaget värnar om sina värderingar i mer vardagliga situationer.


Vart ligger kontoret?

Var ligger kontoret? Och hur många dagar i veckan kommer du att jobba där ifrån? Att ha en timme till kontoret kan absolut fungera om du stormtrivs på ditt jobb. Men att spendera två timmar om dagen på pendeln kan vara väldigt påfrestande efter en längre tid (och speciellt under vintermånader när det är mörkt både morgon och kväll!).

Ett tips är att kolla upp resvägen till kontoret och hur lång tid det tar. För de flesta är detta inte avgörande, men om du väljer mellan två bra jobb tycker vi att du borde ha det i åtanke när du gör ditt val.

(Har du möjlighet till att jobba hemifrån några dagar i veckan kanske man också kan stå ut med lite längre restid, då du får chans till lite extra sovmorgon då och då!)


Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut?

Vilka utvecklingsmöjligheter erbjuder företaget? Finns det möjlighet för dig att göra karriär internt?

En anledning till att många söker nya jobb är att de vill utvecklas och prova på nya utmaningar. Om kompetensutveckling är någonting du värderar, fråga arbetsgivaren hur möjligheterna ser ut internt. Fråga även mer specifikt vad du, i din roll, har för utvecklingsmöjligheter i framtiden. Det visar även att du är intresserad av att vara på företaget under en längre tid, vilket oftast är positivt för arbetsgivaren.  


Vilken lön förväntar du dig?

Väljer du mellan två jobb med olika löner? När det kommer till lön är det bra att skapa sig en helhetsbild. Att få en högre ingångslön med sämre förmåner behöver inte vara bättre än en lägre ingångslön med bättre förmåner.

Det är viktigt att du får en lön som motsvarar din kompetens och din erfarenhet. Känner du att din nya lön är lägre än vad den borde vara, finns det risk för att du snart börja känna dig omotiverad på jobbet – vilket snabbt leder till sämre prestationer i arbetet.

Du kan alltid försöka löneförhandla i rekryteringsprocessen (och speciellt om du har två bra erbjudanden på bordet!). Kom dock ihåg att ha välgrundade argument för ditt löneanspråk. Bra argument kan du få genom att prata med familj och vänner, googla runt på webben och höra med olika fackförbund.


Sist men inte minst, var ärlig mot dig själv och mot rekryteraren!

Det är inte fel att vara med i flera rekryteringsprocesser, det är snarare väldigt bra för dig. Trots att arbetsgivare gärna vill höra att just deras erbjudande är ditt toppval, förstår de flesta att du har sökt flera tjänster.

Men kom ihåg: om du är i flera rekryteringsprocesser – var ärlig med det!

När det handlar om jobb lönar det sig alltid att spela med öppna kort. Det kan till och med öppna upp möjligheter för bättre diskussion (om exempelvis lön och andra förmåner) mellan dig och din framtida arbetsgivare.


Hoppas denna läsning var till hjälp inför ditt val. Och sist men inte minst vill vi önska dig ett stort lycka till!


Är du sugen på att söka nytt jobb?

Vilken tur att du hittade hit! Vi har nämligen en hel del spännande tjänster inom marknad och kommunikation, ekonomi, HR, kundservice, logistik och inköp samt Back Office. Om du inte hittar ditt drömjobb bland vår lista av lediga jobb kan du alltid skicka in en spontanansökan!

Öka dina chanser att få jobb trots tuff konkurrens

Snart dags för intervju? Här är våra 10 bästa tips!

Våra bästa tips för att lyckas med videofrågor