Så attraherar du framtidens kompetens

2023-11-20

– 5 tips på hur du kan stärka ditt varumärke som arbetsgivare och locka unga talanger!


Hur kan du som arbetsgivare stärka ditt varumärke på arbetsmarknaden och locka unga talanger? I denna artikel går vi igenom det senaste resultatet från Ungdomsfokusrapporten 2023 och ger tips på hur du attraherar framtidens kompetens.

Aldrig förr har så många generationer befunnit sig på arbetsmarknaden under samma tid som nu. Anledningen till det är att vi blir allt äldre, och stannar kvar i arbetslivet längre än förut.

Att skapa en arbetsplats som tillgodoser alla generationers förväntningar och drivkrafter, och samtidigt attraherar unga talanger, kan vara en utmaning. Ofta låter vi generaliseringar och fördomar styra våra uppfattningar om hur de olika generationerna tänker och agerar i sina arbetsliv. Hur väl stämmer våra uppfattningar överens med verkligenheten? 

Ungdomsfokusrapporten är en undersökning som kartlägger 15-29 åringars liv, framtidsdrömmar, drivkrafter och arbetslivsvärderingar. Nedan går vi igenom viktiga delar av Ungdomsfokusrapporten 2023 och ger tips på hur du kan stärka ditt varumärke som arbetsgivare för att locka framtidens kompetens.


  1. Möjlighet till flexibla arbetstider viktigare än distansarbete

Möjligheten till distansarbete blev aktuellt under pandemin. Då var företag tvungna att förhålla sig till nya restriktioner och hitta digitala lösningar som tillät medarbetare att jobba hemifrån.

Distansarbete, eller hybridarbete, blev ett dilemma för många chefer när restriktionerna släppte. En del hävdade att produktiviteten hade ökat medan andra var oroliga att samanhållningen och effektiviteten skulle ta stryk i längden.

Behöver det vara ett dilemma för arbetsgivare idag? Nja, kanske inte. Enligt Ungdomsfokusrapporten är flexibla arbetstider viktigare än möjlighet till distansarbete. 26% av alla unga prioriterar flexibla arbetstider i valet av en ny arbetsplats, medan möjlighet till distansarbete är en prioritet för 19%.

För att locka unga profiler räcker det kanske inte att erbjuda distansarbete någon dag i veckan, för att sedan tvinga dina medarbetare att vara på plats från åtta till fem. Om du vill attrahera unga talanger, se i stället över dina möjligheter att erbjuda dina anställda flexibla arbetstider.


  1. Åldersblandning på arbetsplatsen

Är det något negativt att många generationer samsas på samma arbetsplats? Inte om du frågar unga talanger.

Enligt Ungdomsfokusrapporten 2023 ser 73% av alla unga stora fördelar med att ha en blandning av åldrar på arbetsplatsen. Unga anser att åldersblandning på arbetsplatsen bidrar till bättre energi, mer innovativa idéer och en större mix av värderingar och perspektiv. Även äldre anställda uppskattar en åldersblandning på arbetsplatsen.

Vill du skapa en inspirerande och attraktiv arbetsplats? Ett tips är då att tänka utanför ”åldersboxen” när du ska anställa nya medarbetare och söka efter kompetenser i varierande åldrar.


  1. Behov av erfarna mentorer

En annan stor fördel med att blanda åldrar på arbetsplatsen är att ung kompetens kan ta del av viktiga lärdomar och kunskap av erfarna kollegor. Att få stöttning och hjälp i sin roll (av någon annan än chefen) är viktigt för alla, och inte minst för de som är nya i arbetslivet.

Enligt rapporten önskar 65% av unga talanger en erfaren mentor på arbetsplatsen (av de som inte redan har en). Och 9% av undersökningens deltagare svarade att de redan hade en. Vill du sticka ut som arbetsgivare kan det därför vara en bra idé att tilldela dina nya medarbetare en dedikerad mentor.

Att tänka på: Att vara en mentor är ett stort åtagande. En mentor ska inspirera och utveckla personen i sin profession genom att dela med sig av sin erfarenhet och expertis inom området. En mentor kan hjälpa medarbetaren att sätta upp personliga mål, göra smarta prioriteringar och ta bra beslut i arbetslivet. Om du ska utse en mentor, se därför till att spela in medarbetaren i god tid.


  1. Hög lön högst prioriterat bland unga

Det har tidigare pratats om att de yngre generationerna har andra värderingar i sina arbetsliv än att tjäna mycket och klättra snabbt i karriären. Men det verkar som att denna trend nu är bruten.

I Ungdomsfokusrapporten 2023 ser vi att hög lön har klättrar högst upp på topp-listan av vad unga prioriterar i valet av arbetsgivare. Om vi jämför med resultaten från 2019 har hög lön klättrat från plats fem.

Vad kan det bero på? En hel del, faktiskt. En logisk förklaring till att ung kompetens idag värdesätter hög lön är det oroliga ekonomiska klimatet. Med inflation, höjda räntor och höga hyror är det inte konstigt att unga värderar ekonomisk trygghet och väljer arbetsgivare baserat på lön.

Du kanske inte har utrymme i budget att erbjuda högre löner? Fundera då på vilka andra typer av förmåner som kan underlätta ekonomin och/eller göra dig som arbetsgivare till ett tryggt val. Kan du utöka friskvårdbidraget? Erbjuda frukost någon dag i veckan? Minska tidsperioden för provanställning?


  1. Intresset för ledarskap växer

Intresset av att inta ledande positioner är stort bland ung kompetens. Enligt rapporten är 8 av 10 unga är intresserade av att bli chefer eller ledare i framtiden. Vilket går emot de tidigare uppfattningarna om att unga personer inte är lika intresserade av chefsroller som tidigare generationer.

De som är nya på arbetsmarknaden står idag inför utmaningar som vi inte hade kunnat föreställa oss för fem år sedan. Att så många unga har stora ambitioner om sina framtida roller bådar gott för framtidens arbetsmarknad, och det gäller att ta vara på det intresset.

Enligt undersökningen får endast hälften av unga talanger stöttning i sina ledarambitioner. Om du vill locka engagerade medarbetare med ambition om att någon dag vara chef – se till att uppmuntra detta från start! Det kommer definitivt göra att du sticker ut som arbetsgivare.


Summering: Våra tips till dig som vill stärka ditt varumärke och locka ung kompetens!

  1. Se över dina möjligheter att erbjuda dina anställda flexibla arbetstider.
  2. Sök kompetens i varierande åldrar för att få en härlig mix på arbetsplatsen.
  3. Tilldela dina nya medarbetare en erfaren mentor som kan hjälpa och stötta.
  4. Se över ditt löneerbjudande eller fundera över vilka andra förmåner du kan erbjuda.
  5. Uppmuntra ambitioner om ledarskap tidigt i arbetslivet.

Ungdomsfokusrapporten 2023

Undersökningen har gjorts sedan 2015 och genomförts av analysföretaget Rasmussen Analys AB tillsammans med Konungens stiftelse för ungt ledarskap. Här kan du ta del av rapporten.


Digitala referenstagningar

Vad innebär en digital referenstagning och vad är fördelarna med att ta referenser digitalt?

Så skriver du en kravprofil

Kravprofilen lägger grunden för hela rekryteringsprocessen, och därför är det viktigt att det blir gjort på rätt sätt.

Välj rätt rekryterare

Att välja rätt rekryterare kan vara avgörande för att hitta den perfekta kandidaten. Men hur ska du tänka?


Prenumerera på rekryteringstips!

Håll dig up-to-date med de senaste rekryteringstrenderna och få kandidattips direkt i din inkorg! En gång i månaden skickar vi ut våra nyhetsbrev till dig som är intresserad av kompetens- och rekryteringsfrågor.