10 fördelar med att jobba som konsult

2023-10-23

Innan du börjar jobba som konsult kan det vara bra att veta vad det innebär och vilka möjligheter som konsultkarriären erbjuder. I denna artikel har vi sammanfattat 10 fördelar med att jobba som konsult.


Vad innebär det att jobba som konsult?

När du jobbar som konsult anlitas du av olika företag för olika typer av uppdrag och projekt. Det kan vara både långsiktiga och kortsiktiga uppdrag.

Du kan jobba som konsult på flera olika sätt. Du kan vara frilanskonsult med eget företag, jobba på ett konsultföretag eller ha din anställning hos ett rekryterings- och bemanningsföretag.


10 fördelar med att jobba som konsult:

På en arbetsmarknad som ständigt är i förändring erbjuder konsultrollen spännande och givande karriärmöjligheter för dem som söker flexibilitet, variation och personlig tillväxt.

Det finns många fördelar med att jobba som konsult, vilket har gjort konsultyrken mer och mer populärt bland både juniora och seniora profiler på arbetsmarknaden under de senaste åren.

Här nedan går vi igenom 10 fördelar med att jobba som konsult:


1. Stor valfrihet

Konsulter har vanligtvis mer kontroll över vilka projekt de accepterar. Som konsult har du därför stor valfrihet att välja de uppdrag som passar dig bäst och arbeta med arbetsuppgifter du brinner för. Det ger dig möjlighet att forma ditt arbetsliv enligt sina egna värderingar och mål.


2. Bra karriärmöjligheter

Eftersom konsulter ofta arbetar med olika projekt och kunder, har de möjlighet att bygga upp en bred erfarenhet och ett imponerande CV. Som konsult kan du därför ofta avancera snabbare inom ditt specialistområde, och även enklare att byta karriärspår om du vill prova på något nytt.


3. Flexibelt

Som konsult har du mer kontroll över din arbetstid och kan anpassa den efter dina behov och önskemål. Det ger dig möjlighet att bestämma om du vill jobba mer eller mindre under perioder. Du kanske vill jobba med ett uppdrag under sommaren, för att kunna ta längre ledighet under vinter. Eller tvärtom.


4. Variation

Alla företag har olika arbetssätt, rutiner och behov. Vilket gör konsultrollen perfekt för dig som gillar variation! Genom att lära känna nya företag kommer och arbeta med varierande projekt kommer dina arbetsuppgifter vara varierande, spännande och utmanande.


5. Specialistkompetens

Eftersom du har större möjlighet att välja dina egna uppdrag som konsult, kan du aktivt välja att fokusera på ditt expertområde och bygga upp din kompetens inom det. Du kan på så sätt samla på dig attraktiv specialistkompetens och sticka ut på arbetsmarknaden.


6. Personlig utveckling

Du lär dig ständigt nya saker genom att arbeta med olika projekt och utmaningar. Som konsult kommer du även samarbete med en mängd olika personer från olika branscher och affärsområden, vilket ger dig nya intryck och perspektiv.


7. Lön

Som frilanskonsult bestämmer du ditt timpris och din lön. Behovet på arbetsmarknaden kan svänga snabbt, och som konsult har du bra möjligheter att justera ditt timpris efter marknadens efterfrågan av dina tjänster.


8. Nätverkande

Du kommer i kontakt med många olika kunder och kollegor, vilket kan skapa nya affärsmöjligheter och öppna dörrar till fler karriärmöjligheter i framtiden.


9. Jobba globalt

Många konsulter har chansen att resa och arbeta med kunder och projekt över hela världen. Detta ger en global arbetslivserfarenhet och möjligheten att bygga internationella affärsrelationer.


10. Worklife Balance

Eftersom du bestämmer själv vilka typer av uppdrag som du accepterar, har du möjlighet att lägga upp ditt schema på det sättet som passar din livsstil. Många konsulter har därför ofta bättre möjlighet att balansera arbete och fritid, vilket kan leda till ökad arbetsglädje och livskvalitet.


Finns det bara fördelar med att jobba som konsult?

Det finns såklart både för- och nackdelar med alla typer av anställningsformer.

Har du mycket erfarenhet, och har varit i branschen ett tag, finns det många fördelar med att jobba som frilanskonsult eller ha eget företag som kan gynna din karriär på flera sätt. Men det kräver också en hel del ansvar. Den vinst du gör i ditt bolag ska kunna täcka exempelvis sjukförsäkring och pension, då dina kundföretag inte står för dem bitarna.  ”Frihet under ansvar”, som man brukar säga.

Om du är ny på arbetsmarknaden, eller är i ett stadie där du söker trygghet och stabilitet, kan det i stället gynna dig att jobba som konsult på ett rekryterings- eller konsultföretag. Då har du kanske inte lika stor frihet att kunna välja och vraka bland projekt och uppdrag, men du kan vara trygg med att du har ett anställningsavtal som inkluderar försäkringar och förmåner.


Söker du nya uppdrag eller nytt jobb?

På The Place har vi en hel del uppdrag och jobbmöjligheter för dig som vill jobba som konsult (eller bli direktrekryterad)! Spana in våra lediga jobb, eller registrera ditt CV för att matchas med spännande möjligheter i framtiden.


Lästips: Jobba som du vill – Läs mer om The Place olika anställningsformer

Lästips: Så skriver du ett professionellt CV – Våra bästa CV-tips!

Öka dina chanser att få jobb trots tuff konkurrens

Snart dags för intervju? Här är våra 10 bästa tips!

Våra bästa tips för att lyckas med videofrågor