en bild

Att tänka på vid chefsrekrytering

När det är dags att anställa en ny chef till ett företag finns det några viktiga saker att ta hänsyn till. Vi tipsar om de viktigaste sakerna du ska tänka på vid en chefsrekrytering.

När en chef slutar är det lätt att rekryteringsprocessen sätts igång omedelbart. Trots att effektivitet är önskvärt kan det i det här fallet leda till att företaget går miste om en chans till vidareutveckling om processen går för snabbt. För oss som arbetar med rekryteringa av chefer är det viktigt att påpeka att företaget har alla möjligheter att ta verksamheten till nästa nivå när en chef slutar. Detta genom att anställa rätt person.

Att rekrytera en chef

En chefsrekrytering bör alltid ta sin början i en kravprofil som är noga utarbetad med företagets utveckling i fokus. Vilka färdigheter och erfarenheter behövs för att ta verksamheten till nästa nivå? Vilka kandidater har drivkraften att förnya och expandera företaget i den riktning som önskas? Om målet samt utvecklingen för verksamheten står klar, blir också rekryteringen mer precis. Detta kan säkra framtiden för företaget såväl som för dess anställda.

Glöm ej mjuka värden när du ska rekrytera chefer

Vid rekrytering chef är det lätt att fokusera enbart på CV:t och de praktiska kvalifikationer som kandidaten har. Lättare är det att förbise mjuka värden, så som ledarskap, emotionell intelligens och god kommunikationsförmåga. En bra chef innehar både hårda och mjuka kvaliteter och ett gott men starkt ledarskap kan få företaget att blomstra. Det är därför viktigt att utvärdera teoretisk, praktisk och social kompetens vid en chefsrekrytering.

Personlighetstester vid rekrytering av chef

För att ta reda på mer om vilka kandidater till chefspositionen som är rätt personer att driva företaget eller arbetsgruppen framåt är det extra viktigt med tester i rekryteringsprocessen. Vi rekommenderar alltid att göra personlighetstester som visar vilka drivkrafter personen har tillsammans med de färdighetstester som också är aktuella vid chefsrekrytering.

Vi hjälper gärna till att komplettera dessa tester med att göra korta personlighetstester för hela arbetsgruppen. Då kan vi analysera hela gruppen och rådgöra vilka personlighetsdrag den nya chefen behöver för att leda på bästa sätt.

Chefsrekrytering och bakgrundskontroller

När det gäller rekrytering av chef eller andra nyckelroller på företaget är det viktigt att du får en helhetsbild av personen du rekryterar. Framförallt om personen kommer att sitta på känslig persondata eller ha tillgång till företagets ekonomi. Det handlar om att ha en medveten riskbedömning i de rekryteringsbeslut du tar.

Vi erbjuder bakgrundskontroller vid rekryteringar, i olika format och omfattning. Det går fort, bygger på samtycke från kandidaten och kan anpassas efter organisationens behov och säkerhetsrisker.  

Vi berättar gärna mer. Fyll i formuläret längre ner eller maila oss på hej@theplace.se så tar vi kontakt med dig.

Mer om chefsrekrytering

Läs även Så håller du anställningsintervju för chefsposition.

Eller om du vill läsa mer om oss som rekryteringspartner vid chefsrekrytering. Vi jobbar med rekrytering av chefer främst inom områdena ekonomi, & kommunikation samt till olika administrativa chefsroller. Du kan också höra av dig till oss via formuläret nedan.

 

Intresserad av att veta mer?

.

Placera Personal blir The Place

Efter 30 år som Placera Personal tar vi ett kliv från bemanningsbranschen och blir The Place - Where happy work happens!